Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Rygning og søvnbesvær er den store sygdomssynder – ikke arbejdet

Christina Sode Haslund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udtrykket »at rette bager for smed« stammer fra historien om en lille by, hvor der var to bagere, men kun én smed. Smeden begik et mord, men den lille by kunne ikke undvære en smed. Til gengæld havde byen to bagere, og man valgte derfor at henrette den ene bager for mordet i stedet for smeden.

Udtrykket passer godt på de angreb, der er haglet ned over Joachim B. Olsen, fordi han i den seneste tid har gjort opmærksom på, at danskerne fortrinsvis bliver syge på grund af livsstil, og ikke arbejdet. Det har blandt andet resulteret i, at LO-formand Lizette Risgaard kalder hans udtalelser for direkte uforskammet.

Søvn og rygning

Men Joachim B. Olsen har ret. Arbejdsmiljøet på virksomhederne er ikke hovedårsagen til, at danskerne kommer på førtidspension.

Sundhedsstyrelsen lavede sidste år en undersøgelse af forskellige risikofaktorer, der sender folk på førtidspension. Her fandt de frem til, at danskerne fortrinsvis kommer på førtidspension på grund af sygdomme som følge af mangel på søvn, rygning og dårligt mentalt helbred, f.eks. angst og depression. Fysisk arbejdsmiljø var ikke med i opgørelsen, og psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladserne tegnede sig kun for en lille del af årsagerne.

For hver gang 20 personer får tilkendt en førtidspension på grund af følgesygdomme fra rygning får én person det på grund af psykisk belastning i arbejdsmiljøet. Dårligt mentalt helbred, manglende motion og alkohol blev alle målt som værende langt mere udslagsgivende ift. førtidspension end arbejdsmiljøet.

Når murersvend Preben må forlade arbejdsmarkedet for at gå på førtidspension, er der større sandsynlighed for, at hans rygevaner, mentale helbred eller mangel på motion spiller en afgørende rolle for førtidspensionen end for at det skyldes arbejdsmiljøet.

Vores eget ansvar

Den enkelte har selv ansvaret for, hvor meget vi ryger, og hvor meget vi bevæger os. Og det kan aldrig være arbejdsmiljøets skyld, hvis vi ikke tager ansvar for vores egen sundhed – lige som det ikke er rimeligt at straffe bageren for smedens handlinger.

Hvis vi danskere skal have en sund alderdom, så vi kan blive på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen, er et godt arbejdsmiljø nødvendigt. Det er jeg helt enig i. Og ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er arbejdsmiljøet faktisk bedre i dag, end det var for bare 20-25 år siden.

Men vi er også nødt til selv at ændre på vores usunde vaner. Og det kræver, at vi tager et ansvar for egen sundhed. Et ansvar for at holde os fysisk aktive og et ansvar for at kvitte cigaretterne. Og det ansvar kan aldrig tilfalde andre end os selv.

Christina Sode Haslund er arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening.