Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Rygere straffes værre end kriminelle

Karen West: Med de Radikales nyeste forslag om at lade førstegangskriminelle slippe for straf og i stedet give dem en uddannelse, vil jeg møde en kriminel, men aldrig mere en ryger, på min arbejdsplads.

Karen West, jordemoder og socialdemokrat Fold sammen
Læs mere

Hvidovre Hospital har i flere år forbudt rygning såvel inde som ude på matriklen. Det betød, at et par sosuassistenter, der blev afsløret i at ryge nede i parkeringskælderen, fik fyresedlen og siden har man aldrig hørt mere til dem. Fagforeningen, der burde være til for at beskytte sine medlemmer mod bl.a. uberettiget fyring, løftede ikke en finger for at hjælpe de formastelige. Kun kriminelle får samme behandling, eller vel og mærke fik! Ham der har slået en uskyldig borger til plukfisk, frarøvet og for evigt skadet sit offer, vil jeg nu møde på min vej rundt i hospitalsgangene, mens jeg aldrig vil møde en ryger. Rygeren, der fanges i at ryge, bliver »bare« fyret og har ikke udsigt til at få sig en ny uddannelse.

Måtte nogle se det groteske i vores hurtigt voksende politisk korrekte sundhedsfanatiske formyndersamfund, har set helt rigtigt. Nogle politikere i Københavns Kommune hilser Aarhus’ Kommunes forbud mod rygning i arbejdstiden meget velkommen og ønsker samme generelle forbud indført - ASAP - i landets hovedstad.

Et af argumenterne er besparelser i millionklassen i form af færre sygedage. Men før de igen tror, de kan lade rygere betale prisen for den skrantende økonomi, burde de lige registrere Hvidovre Hospitals sygefravær. For der er ikke blevet færre sygedage blandt personalet på Hvidovre Hospital, så at forbyde rygning handler udelukkende om, at man ikke vil se, lugte og mærke rygere.

I modsætning til kriminelle, hvor det handler om at give de unge en ny chance og mærke den politiske korrektheds selvgodhed, så forholder det sig lige omvendt med rygere. De må gerne hades og forblive evigt usynlige. De politiske korrekte har ingen problemer med at straffe rygere og straffe hårdt, fordi de jo selv er skyld i deres kriminalitet.

Hvorimod den unge rigtig kriminelle lige præcis tjener det formål, at »os rigtige« humanister får denne altopslugende følelse af godhed, når »vi« hjælper dem til en bedre fremtid.

Ifølge Kommunernes Landsforening tegner 10 pct. af kommunalansatte sig for halvdelen af sygefraværet. 20 pct. har slet ingen sygedage. Hvad med at få fokus på det reelle problem i stedet for at gå efter rygerne, bare fordi det er nemt. Det er kun dårlig ledelse at springe over, hvor gærdet er lavest. At have fokus på medarbejdernes trivsel, det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, belønne den flittige medarbejder og sige farvel til medarbejdere, der ikke kan passe deres job, vil få sygefraværet i bund. Om en medarbejder så ryger i sin frokostpause, er i værste fald ligegyldigt og i bedste fald med til at beholde både glade og flittige medarbejdere.