Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ryd forsiden! Berlingske erobrer dit TV

Åbenhed og transparens udrydder mistillid. Det gælder i alle sammenhænge – også når det gælder medierne. I en tid hvor mediernes troværdighed er under pres, er Berlingske en af tre danske aviser, der har åbnet dørene for et TV-dokumentarhold, som har filmet vores arbejde det meste af 2019. Resultatet kan ses på DR1 fra søndag aften.

Tom Jensen
Tom Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Søndag aften kl. 20.00 på DR1 kan du, kære læser, komme en tur ind bag facaden og følge arbejdet på Berlingskes redaktion. Det sker, når DR blænder op for dokumentarserien »Ryd forsiden«, der sendes de første tre adventssøndage på DRs hovedkanal.

Serien følger valgåret 2019 internt på de tre aviser Berlingske, JydskeVestkysten og Information, og du kommer tæt på nogle af de Berlingske-journalister og redaktører, der har været involveret i flere af årets store sager. Min klare opfordring: Se med!

Min kollega i chefredaktionen, Mette Østergaard, og jeg blev for et års tid siden spurgt, om Berlingske ville medvirke i serien. Det tog ikke nogen meget lang overvejelse at sige ja, selv om det ikke var fuldstændig uden betænkeligheder at lukke dokumentarfotografer ind på vores kontorer i Pilestræde.

For hvad kunne der ikke komme ud af det, når flere hundrede timers optagelser skulle klippes ned til tre timers fjernsyn? Hvilke risici løb vi for at blive fremstillet på en måde, vi ikke selv fandt rimelig? Og hvad med kildebeskyttelsen, en kerne i journalistikken: Kunne vi risikere uforvarende at komme til at kompromittere den? Foruden den almindelige betænkelighed ved at have et kamera i newsroom flere dage om ugen: Ville der overhovedet være nogen journalister, der fik noget fra hånden med linserne åndende dem i nakken?

Åbenhed og tillid

Når tvivlsspørgsmål som disse hurtigt blev trængt i baggrunden, skyldes det, at nogle helt andre overvejelser straks viste sig at være vigtigere.

Der tales meget om tilliden til medierne og journalisterne i disse år. Eller rettere: den manglende tillid. Sandheden om denne mistillid er mere nuanceret, end det ofte kommer frem. For nok ligger journalister som faggruppe nede og roder i bunden af borgernes tillidsbarometer sammen med politikerne og brugtvognsforhandlerne. Men på den anden side viser løbende undersøgelser, at danskernes tillid til konkrete danske medier – herunder Berlingske – er vedvarende ganske høj.

Alligevel lever der givetvis mange myter om, hvordan journalistik bliver til. Hvordan journalister arbejder. Om der overhovedet er de fornødne overvejelser bag, det være sig etiske, menneskelige eller andet, når historier researches og skrives?

Takket være en medieudvikling, hvor alle borgere kan give deres besyv med, bruger de fleste redaktører og journalister i dag en stejlt stigende del af arbejdstiden på at forholde sig til kritik af vores troværdighed, arbejdsmetoder, holdningsmæssige bias, sprog og faktuelle grundighed. Med mere! Det er faktisk kun godt: for når man bliver mødt af kritik, har man også mulighed for at give et svar – og derved åbne dørene til, hvilke overvejelser der ligger bag vores ageren som medier. Og da er der pludselig en opstået chance for dialog med medieforbrugerne, som ikke fandtes for 20 år siden.

»Ryd forsiden«-dokumentarserien gav os på Berlingske chancen for at smække dørene til redaktionen op på vid gab. Mistillid bygger ofte på en mangel på gensidig forståelse. Og den næres af lukkethed og uvilje til refleksion og til at erkende fejl.

»Alligevel lever der givetvis mange myter om, hvordan journalistik bliver til. Hvordan journalister arbejder.«


Når vi som medier kræver mere åbenhed af f.eks. politikerne, fordi det er sundt for demokratiet at borgerne kan følge med, når magthaverne træffer deres beslutninger, så gør vi egentlig klogt i at smage vores egen medicin. Lade os selv udsætte for at være dem, der bliver lavet journalistik om. Og samtidig udvise den åbenhed og transparens, vi kræver af alle mulige andre. Politikere, virksomheder, offentlige myndigheder.

I fuld bevægelse

Jeg vil ikke spolere seeroplevelsen ved at afsløre, hvilke konkreter scener, historier og begivenheder, man via »Ryd forsiden«-dokumentaren pludselig kan blive vidne til fra første parket. Men ved at lukke jer ind og følge vores arbejde gennem det meste af et år håber vi at få flere danskeres øjne op for, at journalister er mennesker, der tager deres fag, professionalisme og ja, deres magt dybt alvorligt.

At det ikke er tilfældigheder eller basal mangel på omtanke, der driver journalistikken hos de publicistiske medier – i hvert fald ikke i de fleste tilfælde! At de fleste journalister, ligesom politikerne i øvrigt, er betydeligt bedre end deres frønnede rygte. At de er kompetente ildsjæle, der vil gå igennem næsten alt for deres fag, og som ud fra hver deres udgangspunkter drømmer om at gøre verden en lillebitte smule bedre i morgen, end den var i går.

Medier bliver skabt i farten i en verden i fuld bevægelse. Og medier bliver skabt af levende mennesker. Det betyder, at medier laver fejl. Til tider grove fejl, der er voldsomt belastende for troværdigheden. Alle mennesker har blinde pletter, derfor har alle medier også blinde pletter og kan ramme skævt i den ene eller den anden sag. Og selvfølgelig er der også i mediebranchen folk, som ganske enkelt ikke evner at agere med ordentlighed, etik og akkuratesse.

Men i en omskiftelig verden og midt i en medierevolution, der betyder, at mængderne af kommunikation og indhold flerdobles med korte mellemrum, og hvor det ofte kan være svært at gennemskue afsenderen og dennes troværdighed, når man bliver mødt af indhold på nettet og de sociale medier, mærker vi på Berlingske en tydelig drift mod at søge tilbage til de professionelle, publicistiske medier.

Der fra hver deres position i medielandskabet har det opdrag at være ansvarlige.

Det stod hurtigt klart for Mette Østergaard og mig, da vi blev spurgt om deltagelse i dokumentarserien, at vi faktisk gerne ville tage jer med ind og kaste et blik på, hvordan vi varetager dette ansvar. Resultatet kan ses fra i aften. God fornøjelse!