Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Robot mig her og robot mig der

Foto: Issei Kato og Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere

Jeg glemmer aldrig, da jeg hørte ordet »screen scraping« for første gang. At »skrabe skærmen«. Det er mange år siden og blev et populært ord blandt os IT-folk. Det betyder, at en computer læser de tekster, der står på skærmen og »skraber« eller gemmer dem kun afhængigt af, hvor de står på skærmen. På den måde kan en computer læse eller genkende tekst på én skærm og taste nogle af de samme informationer ind på et andet skærmbillede – uden at vide hvad den gør.

Desværre er det stadig en del af jobbeskrivelsen for mange mennesker at læse de samme informationer på én skærm og taste dem ind på en anden. Utroligt, selvom vi er i 2017, hvor vi taler om, at robotter skal kunne diagnosticere kræft og køre biler for os. Det går ikke altid så hurtigt, som vi gerne vil. Netop fordi systemerne ikke hænger sammen fra starten, men fremstår som siloer.

Af en eller anden grund kalder vi det »robotter«, når computere gør den slags detaljeorienterede og trivielle arbejdsopgaver for os. »Robot« anvendes om alt fra selvkørende støvsugere og intelligente telefonsystemer til den gode gamle dankortautomat, der er blevet til en »hæve-robot«.

Robotterne ophøjes af nogle til en slags udefrakommende kraft. Diskussionen går på, om det er en venligtsindet hær eller ej, og robotterne anvendes hyppigt som årsagsforklaring til både gode og dårlige hændelser. Senest i sidste uge, da Nordea annoncerede en fyringsrunde. Sandheden er blot, at »robotterne« (læs: teknologianvendelse generelt) altid er blevet brugt til at fjerne forudsigelige og trivielle opgaver. Menneskeheden vil altid lede efter veje, hvorpå man kan gøre tingene smartere. Det er i bund og grund årsagen til den vækst og udvikling, vi har skabt og skal holde fast i.

Det har danskerne heldigvis gennemskuet, for vi er vant til vedvarende forandringer på arbejdsmarkedet, og vi ved, at vi skaber en bedre fremtid og større vækst og velfærd ved altid at udnytte alle forhåndenværende midler til at gøre tingene smartere.

Det er ulykkeligt for de mange, der bliver ramt i Nordeas fyringsrunde, men som samfund er det samlet set værdifuldt at fjerne det arbejde, som computere kan gøre bedre. Dels kommer det til at ske uanset hvad, dels foretrækker vi vel alle at bruge vores menneskelige arbejdskraft, hvor det skaber værdi i relationerne til hinanden.

Danmark har alle muligheder for at blive en digital vindernation, hvis vi omfavner teknologien. Den digitale omstilling vil skabe flere arbejdspladser, ikke færre. Her er det samfundets opgave, at vi har en arbejdsstyrke med de rigtige kompetencer. Gør derfor ikke robotterne til hverken syndebukke eller helgener for de tiltag, vi selv står for.

Vi ønsker alle at skabe flere job og fjerne de mere trivielle jobfunktioner for f.eks. at frigive ressourcer til varme hænder i den offentlige sektor samt sikre, at vores virksomheder er konkurrencedygtige, så de kan være det fundament, vores samfund bygger på. Alt sammen for at skabe et bedre liv for os alle. Robotterne er bare med som passagerer.