Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Rituel drengeomskæring bør ikke forbydes

Det er afgørende at sikre ikke blot vore små børns, men også vore små minoriteters tarv. Begge dele er et civiliseret samfunds adelsmærke.

Jens-André P. Herbener.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SFs folketingskandidat Halime Oguz vil, Berlingske 10. april, kriminalisere rituel drengeomskæring, da hun opfatter det som en uoprettelig krænkelse af barnets personlige integritet og frihed.

Men hvis dét skal retfærdiggøre et forbud, så skal vi også have indført forbud på andre områder.

Børn med forældre, der ryger i hjemmet, har markant større risiko for at blive syge og selv blive rygere som voksne. Børn, der har forældre med alkoholproblemer, kan få alvorlige fysiske, psykiske og sociale problemer. Børn, der fejlernæres af deres forældre, kan få livslange problemer som følge af det.

I ingen af disse tilfælde har vi i dag forbud, selv om det beviseligt skader en del børn for livet. Vi foretrækker vedvarende information og vejledning. Og det bør vi også gøre fortsat, når det kommer til rituel drengeomskæring, selv om en – ganske vist meget lille – minoritet får gener af det.

Alternativet er nemlig værre: En mere og mere totalitær stat, der mere og mere umyndiggør forældrene og overtager deres rolle. Det perfekte idealsamfund er som bekendt det rummelige samfunds værste fjende.

Der findes da heller ikke et eneste land i verden, der har et forbud mod rituel drengeomskæring. I januar 2016 opfordrede FNs Menneskerettighedsråd Danmark til at bevare religionsfriheden og afstå fra at kriminalisere drengeomskæring.

Senest har FNs særlige rapportør om religionsfrihed, Heiner Bielefeldt, der netop har besøgt Danmark, påpeget, at rituel drengeomskæring er en essentiel del af jøders og muslimers selvforståelse. F.eks. betragter de fleste religiøse både ortodokse, konservative og liberale jøder det som en hjørnesten i deres identitet.

På den baggrund kan det ikke overraske, at en række udenlandske og indenlandske jøder har advaret om, at en kriminalisering af rituel drengeomskæring vil være ensbetydende med en dødsdom over dansk jødedom. At mange jøder simpelthen vil forlade landet.

De fleste, der ønsker et forbud, har utvivlsomt ingen ønsker om det. Men det kan sagtens blive konsekvensen. Ligesom et forbud mod homo-sex ville kunne føre til, at mange homoseksuelle ville sige farvel og tak. I øvrigt er der ikke en eneste forbudsfortaler blandt politikerne, der er kommet med et reelt bud på, hvordan et forbud skal implementeres og håndhæves.

I den kommende weekend har SF landsmøde. Skulle partiet tilslutte sig et forbud mod rituel drengeomskæring, kan SF medvirke til, at Danmark i fremtiden ikke længere vil være kendt som det land, der reddede jøderne – men som det, der fik dem til at udvandre i hobetal.

Det er afgørende at sikre ikke blot vore små børns, men også vore små minoriteters tarv. Begge dele er et civiliseret samfunds adelsmærke.