Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ritt Bjerregaard: Hverken Fogh eller Thorning ville ændre Københavns håbløse styreform

Foto: Niels Ahlmann Olesen og Mads Joakim Rimer Rasmussen. Fold sammen
Læs mere

Lederen i Berlingske 5. november om den meget uheldige styreform på Københavns Rådhus havde fat i de mange svagheder, der er ved systemet. Styreformen bør ændres.

Det er forkert, når lederskribenten skriver, at den model, som vi arbejdede med i min tid som overborgmester, lod overborgmesterpartiet »tage det hele«. Tværtimod arbejdede jeg med en model, hvor det samme antal mandater, som i dag udløser en borgmesterpost, i stedet fik enten en betalt gruppeformandspost (aflønnet som borgmester i dag) eller en særlig aflønning for at være med i økonomiudvalget. Det sidste ville betyde, at flere partier kunne have glæde af ændringen.

Det var klart for mig, at en ny ordning selvfølgelig kun kunne etableres, hvis flere partier kunne se deres interesse i det. Jeg tror, at vi dengang regnede med, at det kunne give en besparelse på flere hundrede millioner kroner i administrationsudgifter. Ordningen skal ændres i Folketinget, så jeg havde et møde med den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), og han kunne godt se svaghederne, men havde ikke lyst til at investere noget i at få styreformen ændret. Den socialdemokratiske regering brugte heller ikke kræfter på det.

Jeg afholdt mig selv fra at stille op til en ny periode som overborgmester, fordi jeg ikke havde lyst til at fortsætte med et så håbløst system, hvor ansvaret for det ene område efter det andet var uklart. Det er en række gode eksempler, der kommer frem i lederen.

Jeg håber, at der på et tidspunkt kommer en regering, som er villig til at gå imod de partier, der ønsker en fuldt lønnet borgmesterpost, og i stedet indfører et system, hvor oppositionen selvfølgelig sikres, at de også har ordentligt aflønnede medlemmer.

Ritt Bjerregaard (S) er tidl. overborgmester i København.