Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Respektløse danskere: Griber du ind, når en billetkontrollør bliver overfuset?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er sådan et menneske, der griber ind og hjælper andre i nød. Det fortæller jeg mig selv. Men det er løgn. Jeg er en af de respektløst passive danskere, der ser til, når billetkontrollører bliver overfuset.

Og det skal være løgn!

Over to tå-krummende afsnit afdækker TV 2, hvordan tilsvining af buschauffører, billetkontrollører og P-vagter er blevet hverdag i Danmark. Og hvordan »publikum« ser passivt til.

Udfordringen virker uoverstigelig – men ved du hvad, det er den langtfra!

Jeg har i flere år pendlet mellem studieliv i Aarhus og studiejob i hovedstaden. De lange ture har givet mig rig lejlighed til at studere, hvordan velmenende ansatte, der udfører deres job, bliver svinet til. Og studere er netop, hvad jeg har gjort: Jeg har siddet på hænderne med hovedet i pensum, mens billetkontrollører har lagt øre og sjæl til lidt af hvert.

Nu har TV 2 også studeret danskernes respektløse adfærd. Og bedre: De har udstillet den i bedste sendetid. Og sammen med den, tilskuernes respektløst passive adfærd.

Så melder spørgsmålet sig: Hvorfor sprang jeg ikke op og kom billetkontrolløren til undsætning? Hvorfor sad hele kupéen stille?

Jeg er barn af en kernefamilie, har en flot karakter i den røde studenterhue og har været på både studieophold og dannelsesrejser. Og her sidder jeg så – midt i velfærdsstaten og ser til. Av.

Jamen, det er jo ikke til at vide, hvordan situationen udvikler sig. Og måske er hun selv ude om det. Og Janteloven. Og sociale normer. Og hvad skulle jeg sige. Og hvad med de andre. Og Fanden og hans pumpestok.

I Ungdommens Røde Kors gør vi en dyd ud af at sige, at det ikke bare er en årlig landsindsamling eller medlemskabet af en forening, der gør dig til en ordentlig medborger – det handler om at tage ansvar for andre omkring dig. Hver dag.

Men hvordan hænger det sammen mine togture? Slet ikke.

Derfor har jeg taget konsekvensen og nedfældet denne handlingserklæring: Næste gang nogen opfører sig respektløst over for andre omkring mig, vil jeg ikke se passivt til!

Og hold mig endelig op på det. Men spørg først dig selv, hvordan din egen handlingserklæring skal lyde. Og del den, så den får kraft.

TV 2 har åbnet ballet, og jeg synes, vi skal lade os byde op til dans. For efter debat må handling følge!

Lad os skabe en positiv handlingsbevægelse, hvor ligeværdighed, dialog og ordentlighed står sammen over for respektløshed og aggression. Også på cykelstien, i bussen og uden for supermarkedet på P-vagternes arbejdsplads. I vores offentlige rum.

Forestil dig at være kontrolløren, der får opbakning fra en anden medrejsende. Forstil dig en hel bus, der rejser sig op og siger fra. Forestil dig et handlingsfællesskab, hvor prisen for et medlemskab er, at du siger højt, at du vil være med til at skabe forandring gennem handling.