Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Renovationsarbejder Jensens verbale skidtspand

Foto: Bax Lindhardt & Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han må vide noget om skrald, forfatteren og samfundsdebattøren Carsten Jensen. Han har i hvert fald hældt en sproglig skarnkasse ud over Naser Khaders hoved. Bananskræller, gammelt pålæg, sammenklemte mælkekartoner, kaffegrums og gårsdagens biksemad driver ned over den konservative folketingspolitiker og nu omstridte forfatter.

Under overskriften »Danmarksmester i uagtsom dumhed« får Khader læst og påskrevet for at have begået åndeligt underslæb i bogen »Hjertet bløder« (2015). Som påvist i en opsigtsvækkende artikel i Weekendavisen i sidste uge er der mindst 11 dokumenterede eksempler på plagiat.

Hele passager er løftet ud fra artikler på nettet og mere eller mindre ordret overført til bogen. Det er så grelt, at People’s Press har trukket udgivelsen tilbage, og forlagsredaktøren har med sikker fornemmelse for situationens alvor erklæret, at det resterende oplag vil forgå i et flammehav.

Om den skyldige i miseren er Khader selv eller hans »ghost writer«, højskolelærer og journalist Stig Matthiesen, er fortsat uklart, men denne ikke helt ubetydelige detalje bekymrer ikke Carsten Jensen.
I hans udlægning har dumrianen Khader nok engang udstillet sin blanding af svagt intellekt og slap moral: »Ordet tænke og navnet Khader hører hjemme på hver sin planet.«

Det er dog værre end som så. Khader er ikke kun skyldig i at være mentalt underfrankeret, han er tillige et stykke menneskeligt affald.
Som Jensen udtrykker det:
»Den yderste højrefløj i dansk politik er en menneskelig skraldespand, og på bunden af skraldespanden, i dens allermest gærende ildelugtende lag finder vi Naser Khader.«

Der, hvor spyfluerne summer, og rotterne gnaver, trives altså Khader, for øvrigt i selskab med Morten Messerschmidt, der også føler en sær dragning mod skraldespandens stank. Så vidt Jensens domfældelse over en mand, der måske, måske ikke, er skyldig i plagiering. Det er skam en alvorlig handling, der ganske rigtigt bør kalde på hævede blikke og harsk kritik.

Hvis Jensen havde holdt sig til at belære Khader, Matthiesen og deres forlag om god citatskik og nødvendigheden af grundig redigering, havde jeg bifaldt hvert et ord. Problemet er, at Jensen gør nøjagtigt, hvad han i årtier har revset højrefløjen for, nemlig at tilsvine virkelige mennesker.
Lad os gerne håne, spotte og latterliggøre. Jeg er stor tilhænger af denne Treenighed, men der er forskel på at gøre sig lystig over idéer, trossystemer og symboler, og levende personer af kød og blod.

Den opdeling tilsidesætter Carsten Jensen, og med ham desværre mange andre både højre- og venstreorienterede. Mig selv med, gøede hunden. Empatien har trange kår, og det er pinligt, at en forfatter af Carsten Jensens kaliber må finde sine gloser i lossepladsens dynger. Jensen var ellers sammen med andre skønlitterære forfattere medunderskriver af et opråb i 2005, der opfordrede til at gøre op med den skadelige opdeling af »dem« og »os« og efterlyste en mere fremkommelig retorik. Ak, det var dengang.

Selv er jeg ingen fan af politikeren Naser Khader. Han repræsenterer hverken mit politiske grundsyn eller parti, og hans ofte firskårne udmeldinger om strengere lovgivning, strammere kontrol og højere straffe er langt fra heller min kop te.

Men der er også en anden Naser Khader, en mand, som i efterhånden et par årtier har kæmpet for integration. Ikke bag mahogniskrivebordet i en herskabslejlighed, men på gader og stræder, i elektroniske medier, i parlamentariske forsamlinger og på talerstole rundt om i det ganske land. Og med store personlige omkostninger.

Khader har, længe før andre dygtige kræfter kom på banen, forsøgt at vise en aldrig udelt begejstret offentlighed, at man kan forene identiteterne som moderat muslim, demokrat, dansksindet og »etnisk« i en og samme figur.

Fra venstrefløjen har han fået hug for at være en Onkel Tom, fra højrefløjen er han blevet beskyldt for at være en trojansk hest, der i virkeligheden bar på en grundlæggende mere muslimsk identitet, underforstået som en kvindeundertrykkende, gudfrygtig sharia-tilhænger.

Der er hvirvlet meget støv op, og Khader har selv bidraget til både forvirring og ophidselse, men sandelig også til oplysning og indsigt. Det gælder ikke mindst, og paradoksalt nok, gennem hans bøger og faste deltagelse i programmet »Arabiske Stemmer«, som han var ophavsmand til. Det blev i flere år sendt på P1, men er nu lukket og slukket.

I den forbindelse har jeg for en måneds tid siden lært Naser Khader at kende, fordi han ønsker at fortsætte med at udbrede kendskabet til et Mellemøsten, der ikke kun kendetegnes af krig, terror og religiøs fanatisme. Aktuelt arbejder han og jeg på at lave en podcast om den arabiske verden. Den Naser Khader, jeg har mødt i den forbindelse, er grundig, velforberedt og dybt dedikeret.

Om han med åbne øjne har fusket i sin bog, aner jeg ikke. Hvis det er tilfældet, må han naturligvis affinde sig med, at der falder brænde på autodafeens bål, og omdømmet som forfatter får en dyb ridse.
Hvad hverken Khader eller andre imidlertid bør affinde sig med er regulær tilsvining. Jensens nærmest virulente had får ham ironisk nok til at fremstå mere beskidt end den »ildelugtende« Khader.

For at bruge egen metafor: Et sted i skidtspandens dyb aner man hårtoppen af den Carsten Jensen, som engang betog med sin vedkommende kritik og skarpe pen. Måtte han snart kravle op derfra.