Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Rend mig i Janteloven

Laura Lindahl: Desværre er oppositionens eneste reelle mulighed for at komme til magten at ignorere eksperter og tale til laveste fællesnævner i vores samfund. Det går oppositionen til valg på - samtidig med, at de ødelægger dansk økonomi.

Hvis man åbenlyst viser glæde for sin nye Mercedes, hvis man drikker dyr champagne eller går i dyrt tøj, så er man en pralerøv. I Danmark er der ikke plads til forskelle, vi skal alle være lige, og snart bliver vi lige fattige, skriver Laura Lindahl. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du skal ikke tro, du er noget!« er Jantelovens maksime. En maksime, der hænger over det danske land som en mørk og tung sky. Et skydække, der har påvirket vores danske mentalitet, og som afspejles i vores danske kultur, og som synes at udvikle sig til et uvejr.

»Den, der lever skjult, lever godt!« siger man. I hvert fald hvis man som dansker har succes. For hvis der er noget, vi danskere hader, så er det pralerøve! Alle dem med et succesrigt arbejdsliv, som kører i den sidste nye kæmpestore Mercedes-Benz, drikker Moët & Chandon iklædt haut couture fra Marc Jacobs. Pralerøve med røven fuld af penge og statussymboler. Føj!

Du skal ikke tro, at du er noget!

Nej, i Danmark skal vi alle sammen være lige. Vi skal som danskere være stolte af, at vi har verdens største økonomiske lighed. Vi er med andre ord blevet dygtige til at skære kagen således, at alle får nøjagtig lige meget. Og vi er stolte af det. Uagtet at kagen bliver mindre og mindre, hvorved alle får et mindre stykke. Med Janteloven har vi besluttet, at økonomisk lighed skal være kriteriet for, hvor godt vores samfund er. At økonomisk lighed skal være vores moralske standard for, hvor retfærdigt vores samfund er. Og skulle der lige pludselig være en, der ikke vil være lige som vi andre, er vi hurtige til at tage skarp afstand fra pralerøven. Han skal ikke tro, han er noget!

Den danske kultur er således gennemsyret af begrebet lighed. Hele tiden puster vi liv i Janteloven, når vi taler om lighed. Begrebet lighed er blevet en teknokratisk konsekvensberegning af, hvor stor forskel, der er mellem den rigeste i vores land og den fattigste. Jo mindre forskel, desto bedre lyder parolen. Men er det nødvendigvis rigtigt?

Nej! I forhold til den alvorlige økonomiske situation vi står over for, er det dybt uansvarligt, at vi i Danmark omfordeler i en sådan grad, som vi gør. Alle økonomiske beregninger viser nemlig, at vi ikke kan øge den samlede velstand og velfærd alene gennem omfordeling. Tværtimod bliver den rige fattigere, og det samme gør den fattige, for kagen er blevet mindre!

Den omvendte situation, hvor vi alle bliver rigere, og den samlede kage bliver større, er naturligvis langt mere lukrativ for alle. Men udsigten til denne succes er lang. Janteloven har taget en drejning, der ikke kun påvirker vores handlingsmønstre. Janteloven er blevet en del af den politiske dagsorden brugt aktivt af politikerne i forsøget på at sikre sig endnu fire år i Folketinget.

Dette ses eksplicit i oppositionens udspil om en millionærskat. En ekstra topskat for dem, der gør det godt. Millionærskatten er en særlig skat for dem, der tjener mere end en million kroner om året. Ifølge flere beregninger vil en sådan ekstra skat øge den øverste marginalskat fra 67,2 til 71,3 procent og indbringe sølle 250 mio. kroner. Og det er vel at mærke kun, hvis de brandbeskattede skatteydere ikke vælger at flytte til udlandet eller at arbejde mindre.

I det tilfælde kan det blive til en decideret underskudsforretning for Danmark at indføre en sådan skat. Dette er oppositionen naturligvis klar over, de har jo også økonomer tilknyttet, ergo må det handle om noget andet end dansk økonomis overlevelse.

Måske handler det om, at det i det danske land er nemt at appellere til Jantelovsmentaliteten, lige præcis fordi den er så indgroet i samfundet! Og ved konkret at foreslå en misundelsesskat, puster oppositionen mere liv i Janteloven - en sikker vinder, når flertallet skal sikres. Men dybt problematisk for samfundet, idet Jantelovsmentaliteten er direkte ødelæggende for vores økonomi.

Du skal ikke tro, at du ved mere end vi!

Selvom de fleste økonomiske eksperter, herunder Velfærdskommissionen, Arbejdsmarkedskommissionen, Skattekommissionen og de økonomiske vismænd, alle har tilkendegivet, at skatterne skal ned, mener oppositionen tilsyneladende, at de ved bedre.

Uligheden skal bekæmpes for enhver pris, og eksperter overhøres. Drømmen om Statsministeriet overskygger drømmen om et sundt og økonomisk ansvarligt velfærdssamfund. Desværre er oppositionens eneste reelle mulighed for at komme til magten at ignorere eksperter og appellere til laveste fællesnævner i vores samfund: Janteloven! Og der bør ingen tvivl være:

Det er det, oppositionen går til valg på - samtidig med, at de ødelægger dansk økonomi.

Lykkes oppositionens plan, sejrer Janteloven - men den vil samtidig undergrave sig selv. Med en S/SF-regering behøver vi ikke tænke »De skal ikke tro, de er noget!«

For de, der er noget, er rejst. Og resten af os er tvunget til at leve i et gældsbebyrdet samfund, hvor velfærd vil blive et begreb, vores børnebørn ikke kender betydningen af. Men vi er alle lige. Fattige!

Rend mig i Janteloven!