Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Rend mig i breaking news

Lars Volle: »Under beskydning - Hvad er journalisternes rolle i 2012?« Sådan lød overskriften på en høring 29. april initieret af Dansk Journalistforbund om journalistisk kvalitet anno 2012. Eller mangel på samme, kan man indledningsvis indskyde.

Jeg vil melde kulør med det samme. I mit professionelle virke lever jeg af at hjælpe virksomheder og organisationer med deres pressekommunikation, og i min fritid er jeg ofte at finde foran en nyhed i strømmen. Hvad angår mit professionelle virke støder jeg dagligt på journalister, der om nogen kan deres kram og med etikken i orden. Og i min fritid tygger jeg ofte på nyheder, der er relevante og skåret, så jeg både føler mig informeret, oplyst og til tider mere dannet. Men det modsatte er i den grad også tilfældet. Den oplevelse er jeg ikke ene om. Og det var sådan set også motivationen for høringen. Og for dette lille indspark i debatten

Under høringen havde vi på den ene side et spørgende panel bestående af en liberal politiker, en garvet journalist, en advokat og en kommunikationsmand, mens det svarende panel bestod af udvalgte danske mediebosser. Emnerne var mange og talte blandt andre: Er der gået x-faktor i nyhederne? Er der for meget negativ presse? Kan en journalist tale kursen ned? Er pressen for personfikseret? Og så videre. Alle højaktuelle emner, som høringens begrænsede antal timer ikke kunne komme helt ind og grave i - eller konkludere på. Men der kom antydninger af erkendelser fra mediebosserne og refleksioner til hele salen.

Nu er mit spørgsmål til panelet af mediebosser, journalister og andet godtfolk: Ser I den journalistiske kvalitet udfordret helt ned til sokkeholderne af, at afsindig mange nyheder er baseret på, at I som medie skal være først med nyheden? Kan I se en sammenhæng mellem død og pine at skulle breake en nyhed før konkurrenterne og så mangel på saglighed og sandfærdighed i resultatet?

Personligt er jeg ligeglad med, hvem der kommer først med hvilken nyhed. Personligt er jeg mere interesseret i at læse, se eller høre en nyhed med bund og hold i. Og det tror jeg i den grad også, at de alt, alt for mange virksomheder og enkeltpersoner, der må leve med at blive hængt ud i en historie baseret på bundforkerte oplysninger, manglende kildekritik og for lidt tid til eftertanke, er enig i. Jeg er sikker på, at de, som jeg, ville have ønsket, at historien var baseret på grundig research og høj presseetik snarere end målet om at kunne kalde historien breaking news. Men hvad tror I selv?