Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ren energi for alle

“Verden står over for en kompleks udfordring: vi har brug for at imødekomme et øget energibehov, der opretholder vores økonomiske vækst, mens vi på samme tid er nødt til at reducere udledningen og afkøle klimaet,” skriver USAs ambassadør i Kommentaren tirsdag.

»I juni 2016 deltog jeg i den amerikanske udenrigsminister John Kerrys første besøg til Isfjorden i Ilulisat i Grønland. Det var en imponerende oplevelse, som vi delte med den danske udenrigsminister Kristian Jensen samt den grønlandske landsstyreformand Kim Kielsen og udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq. Isfjorden var en meget passende destination for udenrigsministeren, da han og mange i Obama-administrationen har investeret en stor indsats i at opbygge en bredere global forpligtelse til ambitiøse klimaplaner,« skriver ambassadøren. FOTO: SCANPIX DANMARK
Læs mere
Fold sammen

Seks måneder efter at verdens nationer blev enige om en klimaaftale i Paris, deltog jeg i juni 2016 i den amerikanske udenrigsminister John Kerrys første besøg til Isfjorden i Ilulisat i Grønland. Det var en imponerende oplevelse, som vi delte med den danske udenrigsminister Kristian Jensen samt den grønlandske landsstyreformand Kim Kielsen og udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq. Isfjorden var en meget passende destination for udenrigsministeren, da han og mange i Obama-administrationen har investeret en stor indsats i at opbygge en bredere global forpligtelse til ambitiøse klimaplaner.

Aftalen fra COP-21 i Paris repræsenterer kulminationen på denne indsats. COP-21 aftalen sender et kraftigt signal om, at alle lande nu er forpligtet til at addressere en af de mest centrale udfordringer for vores tid.

Jeg er stolt af, hvad Obama-administrationen har opnået ved at adressere klimaforandringer på verdensplan, men jeg ved, at der stadig ligger et kæmpe arbejde forude.

For at bevare det historiske momentum, bliver vi nødt til at minde regeringer og andre interessenter i verden om, at de må levere på deres løfter om at reducere udledningen af drivhusgasser samt at styrke vores evne til at tilpasse os de uundgåelige konsekvenser af klimaforandringer. Det er tid til at føre vores klimaforpligtelser til handling. USA gør utrolige fremskridt på dette område: vi gør en forskel både hjemme og med partnere fra alle dele af verden, herunder en af vores nærmeste partnere, Kongeriget Danmark. Lad mig give jer et par eksempler på, hvordan vi arbejder sammen på disse områder i dag:

• Sidste måned deltog Danmark i det syvende Clean Energy Ministerial (CEM) i San Francisco. CEM7 samler energiministre, internationale organisationer, fonde og forskningsinstitutioner for at finde løsninger, der fremmer ren energi globalt og demonstrerer konkrete handlinger som opfølgning på COP-21. Det er Roskilde Festival for ren energi, med ministre på hovedscenen i stedet for musikere. Ligesom på Roskilde, hvor de store navne indtager Orange scene, udspiller mange af de virkelige fester sig på de mindre scener.

• USA inviterede Aaju Simonsen, en gymnasielærer fra Grønland, til at deltage i The Women in Clean Energy Symposium sammen med amerikanske topuniversiteter og energiminister Ernest Moniz. Aaju fortæller mig, at hun har fået insigt i en masse ideer på turen, som hun vil bruge til at inspirere og engagere grønlanske unge til en fremtid med ren energi.

• Danmark indtog også scenen med et innovativt initiativ til at etablere best practice for at fremme brugen af sol- og vindenergi. Ligesom Roskilde bringer ny musik til scenen, introducerede ledere ved CEM7 tre nye forslag til at fremme internationalt samarbejde om at tilvejebringe elektricitet fra vedvarende energi, forøge kommerciel - og industriel energieffektivitet og avancerede køleteknologier – områder som Danmark og danske virksomheder mestrer.

• Som en del af Mission Innovation, der blev lanceret af Præsident Obama på åbningsdagen for COP-21 var San Francisco for nylig vært ved det første Mission Innovation ministermøde, som samlede ministre fra Danmark samt 18 andre progressivt orienterede lande. Mission Innovation er et skelsættende initiativ, der repræsenterer en forpligtelse til at forøge ny innovation i ren energi og til dramatisk at udvide de nye teknologier, der vil forsyne verden med ren, betalelig og pålidelig energi. De tyve medlemslande repræsenterer 80 pct. af forskningen og udviklingen (R&D) inden for ren energi på verdensplan og deler vores fundamentale tro på, at R&D er en vigtig nøgle til at opnå lavere omkostninger ved ren energiteknologi, hvorved vores energisystems overgang bliver mere økonomisk.

• Et andet væsentligt resultat fra COP-21 var lanceringen af Breakthrough Energy Coalition, et uafhængigt initiativ af Bill Gates, Richard Branson og 26 andre globale erhvervsledere, som forpligtede sig til at investere i innovative løsninger inden for ren energi. Initiativet er vigtigt fordi vi ved, at forskning alene ikke er nok. Vi skal tilføje kompetencer og ressourcer til at drive gode ideer fra laboratoriet til markedet. Forpligtelsen fra disse superhelte fra den private sektor byder på fantastiske muligheder for forskere og forskellige industrier i USA, Danmark og andre lande, som er aktive i Mission Innovation. Uanset hvordan de politiske vinde blæser i fremtiden, vil ingen ansvarlig regering ønske at opgive muligheden for at udmærke sig.

Det gav god mening for verdens ledere inden for energi at mødes i San Francisco og Silicon Valley - et område kendt for at være et knudepunkt for innovation og iværksætteri, lige hvad vi har brug for til at tackle disse massive udfordringer.

Hvad der virkelig inspirerer mig som amerikansk ambassadør i Danmark, er den stadige strøm af amerikanske energieksperter - og beslutningstagere, der rejser til Danmark for at få inspiration, især på området for vindenergi og andre vedvarende energikilder. USA og Danmark er begge yderst engageret i at samarbejde om forskning i og udbredelse af vindenergi. Da præsident Obama var vært for de nordiske ledere på topmødet i Det Hvide Hus i maj, annoncerede de en ny hensigtserklæring for yderligere styrkelse af det amerikansk - nordiske samarbejde om offshore vindenergi. Det er store nyheder både for det globale klima og for vores erhvervsliv.

Verden står over for en kompleks udfordring: vi har brug for at imødekomme et øget energibehov, der opretholder vores økonomiske vækst, mens vi på samme tid er nødt til at reducere udledningen og afkøle klimaet. En omfattende ændring i det globale energisystem er påkrævet. USA og Danmark skal være på forkant med indsatsen for at føre os derhen. Grønlands isfjorde er en kraftig påmindelse om den skrøbelige skønhed af vores planet, som vi alle skal værne om.