Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Religiøse sammenstød - et folkeligt problem

Søren Hermansen: Der er sket meget i Danmark de seneste 30 år, hvor jeg har været præst i Folkekirken. Der er kommet et stort muslimsk mindretal, og mange nye religiøse strømninger er kommet til.

Søren Hermansen, Sognepræst Sorgenfri Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlemstallet af Folkekirken falder stille og roligt. Er der krisestemning i bispegårdene? Samles biskoppen med provster og præster for at udtænke nye strategier? Nej til det første og ja til det sidste. Der er ikke krisestemning, men der er selvfølgelig overvejelser om nye strategier.

Det skyldes ikke de mange indvandrere, men snarere den altid nødvendige besindelse på, hvad kristendom er, og hvordan vi som kirke kan forkynde den. Jeg synes her fra mit ståsted som præst i et forstadssogn med ca. 80 procent tilslutning til Folkekirken, at det er blevet lettere at forklare, hvad kristendom er, og at folk hører efter på en anden måde. Den gamle berøringsangst overfor religiøs tænkning, som jeg kendte den i min ungdom i 70erne, er væk. Religiøs adfærd er ikke mere så »pinlig«.

Det har »de fremmede« lært os, og vi danskere har altid lært af folk, der kom til os, ligesom de har lært af os. Vi har ikke et religiøst problem, men snarere et folkeligt. Sammenstød mellem jøder, muslimer og kristne, som vi ser det nogle steder i Danmark, er for mig at se et folkeligt problem. Der bør de tre religioner tale sammen på lokalt plan og prøve at sætte en stopper for det. Ellers må myndighederne gribe ind.

Vores største problem i Folkekirken er den tiltagende ateisme og uvidenhed om de kristne begreber.

Der er dog lyspunkter. Der foregår mange steder et stort kirke-skole-samarbejde.

Selv på gymnasier sker der noget. Forleden havde vi her i Sorgenfri Kirke en torsdag eftermiddag besøg af samtlige 3.g'ere (313 elever og 4 lærere) fra et gymnasium, der som led i deres religionsundervisning ville have en almindelig gudstjeneste - og de fik søndagens fulde gudstjeneste da capo! - med altergang og det hele.

Samtalen bagefter var åben og fordomsfri. Kristendommen skal nok klare sig. Der er udfordringer, ja - men det er ikke det værste, man kan få som kirke.