Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Relevante bøger forties i koldkrigsleksikon

Peter la Cour: Som Bent Blüdnikow gjorde opmærksom på i sin anmeldelse 6. april af det nye leksikon »Den Kolde Krig og Danmark«, er værkets litteraturliste »smal« – udvælgelsen og brugen af kilder har rent ud politisk slagside.

Peter la Cour Fold sammen
Læs mere

Leksikonredaktørerne præsenterer en litteraturliste med »debatbøger, der har været med til at forme den offentlige meningsdannelse og den politiske debat om Den Kolde Krig og Danmark«. Sandheden er dog, at der findes mange relevante bøger, der fuldt ud lever op til den beskrivelse, men som værkets redigerende forfattere helt har »glemt« at nævne. Her nogle få eksempler:

Bent Blüdnikow er for beskeden til selv at fortælle det – men faktisk er hans bog »Opgøret om Den Kolde Krig«, som udkom fra mit forlag i 2003 med 80 indlæg af fremtrædende danskere fra hele det politiske spektrum, et af nøgleværkerne i debatten om Den Kolde Krig og Danmark. Bogen er overhovedet ikke nævnt, selv om bl.a. Bertel Haarder betegnede den som »et helt arsenal« af materiale til den hjemlige debat om koldkrigsperioden.

Afdøde Berlingske-journalist Jens Thomsens to bøger »Spioner i Danmark« (Bogan 1981) og »KGB – Kremls hemmelige hær« (mit forlag 1985) var blandt de første, der fortalte om, hvordan Den Kolde Krig foregik i Danmark. Men hverken Jens Thomsen eller hans bøger eksisterer i det nye leksikon.

Det samme gælder den flygtede polske forfatter Bernard Karawatzki, som advarede danskerne – specielt fredsbevægelserne – mod ensidig vestlig afrustning i flere bøger, bl.a. »Den inhumane socialisme« (mit forlag 1982). Og det gælder den tidligere kommunist og DR-freelancemedarbejder, Jens Jackie Jensen, der efter en udsendelse om kommunismen, som han kaldte »den rødt sminkede fascisme« blev afskåret fra at lave DR-udsendelser. Han fortæller om det i sin bog »Marxismen under anklage« fra mit forlag i 2006. Den »eksisterer« åbenbart heller ikke.

I november 2010 udkom to bøger, der behandler retssagen mellem journalist Jørgen Dragsdahl og professor Bent Jensen. Sidstnævnte blev sagsøgt for at citere PET-dokumenter, der betegnede Dragsdahl som agent for KGB. De to bøger er Ole Hasselbalchs »Dragsdahl-sagen« (Trykkefrihedsselskabet) og »KGB i Danmark«, med denne artikels forfatter som redaktør og udgiver. Bøgerne går i rette med en stribe oplysninger og konklusioner om sagen, som findes i bind 13 fra den såkaldte PET-kommissions beretning. Ingen af bøgerne er nævnt eller citeret. I stedet gentages til leksikonets opslag om sagen oplysningerne fra bind 13. I Berlingske 10. maj hævder leksikonredaktørerne, at den omfattende kritik retter sig mod personer og ikke det, de har skrevet. Men hvis man endelig skal diskutere personer, er sandheden snarere, at visse forfattere har været uønskede i litteraturlisten og som kilder til »Den Kolde Krig og Danmark«.