Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Regulering af filmbranchen, ja tak

Direktør for filmselskabet Fridthjof Film, Ronnie Fridthjof. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære kulturminister Marianne Jelved! Jeg har med stor interesse her i Berlingske læst det, du har sagt om de kommende forhandlinger om et filmforlig. Som jeg har forstået dit hovedbudskab, skal branchen ikke forvente flere penge fra staten, og »parterne« skal selv løse de økonomiske udfordringer.

I forhold til – »ikke flere penge« – er jeg glad for, at det nuværende niveau kan opretholdes, og jeg har forståelse for, hvorfor andre vigtige områder skal tilgodeses. Men der er i Danmark tradition for kun at se film som kulturstøtte. Det stammer fra en tid, da danske film kun blev set af danskere, og talentet kun rakte til egne rækker. Men Dansk Film har, som du ved, i dag, et uhørt momentum i udlandet inden for TV-serier, dokumentar og spillefilm. Det skal vi udnytte.

For få år siden inviterede produceren bag Star Wars filmene, Rick McCallum, mig inden or i Lucas Ranch. Han overvejede at rykke en hel produktion til Danmark. Da han hørte om erhvervsstøtte-mulighederne, stoppede den der. Han endte i Ungarn, hvor han fik 23 procent i tilskud af den omsætning, han kom med. Mange producenter, også danske, har gjort dette, og den ungarske filmbranche er boomet med dertil hørende omsætning.

Så prik til dine kollegaer i Erhvervsministeriet og fortæl dem, at du sidder med en branche, der kan skabe arbejdspladser og tjene penge til Danmark.

I forhold til at branchen selv på markedsvilkår skal søge løsninger, der lukker hullet, som efter min mening er på over 100 millioner kr., så er mit socialliberalistiske hjerte enig. Men i praksis er det en umulig opgave, idet »parterne« er kommercielle telegiganter over for små filmkøbmænd som jeg.

I mange år har jeg kæmpet for, at mine film skulle sælges digitalt på nettet til priser, der var tæt på en DVD. For hvorfor skulle forbrugeren ikke ønske at betale dette for et produkt, der er bedre i kvalitet og mindre besværligt at købe? Jeg har aldrig forstået teleselskabernes modstand, indtil en god bekendt i telebranchen fortalte mig en »hemmelighed«. De tjener langt den største del af deres overskud på datatransport, hvor film og TV lige nu andrager næsten 70 pct. Dvs. at de i teorien helst så, at alle film var gratis eller på billige streamingtjenester, sådan at de kan tjene penge på at sælge hurtige internetforbindelser.

Det er også grunden til at de ikke endnu er kommet frem med en digital løsning, som giver os mulighed for at sælge vores film til en pris, der kommer i nærheden af en DVD. Og det er i den grad derfor, at vi aldrig bliver enige med dem om en frivillig løsning. Det hjælper ikke på økonomien at give biograferne en kort eksklusivperiode – tværtimod! Det kan måske være en løsning for film, der flopper.

Du har sagt, at du kun vil regulere, hvis branchen beder dig om det. Det gør jeg hermed. Regulering sammen med en erhvervstøtteordning vil vi kunne opretholde og styrke den danske filmbranches momentum. Til stor gavn for danskerne, ikke kun økonomisk og med flere arbejdspladser, men også i kvaliteten af filmene og dermed kulturen.