Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Regionerne er et misfoster til ledelse af sundheds-væsenet

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er taler, man hurtigt glemmer. Taler, som man erindrer, hvis man tilfældigt får brug for det. Og så er der få taler, som på en eller anden måde står mejslet i ens baghoved, som rumsterer, og som man absolut må dele med andre. Jeg lyttede forleden til en af den sidste slags – ikke en voluminøs tale i et stort forum, men bare et indlæg på præcis fem minutter for en snes gæster hos CEPOS.

»Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen?« spurgte Liselotte Højgaard, professor på Rigshospitalet og bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond, og ridsede kort og kontant hospitalernes »sygdomme« op:

- Voksende ventelister.

- Aflyste operationer.

- Mangel på intensivpladser.

- Genindlæggelser.

- Utilsigtede hændelser og medicineringsfejl.

- Manglende tid til samtale og omsorg.

- Manglende tid til oplæring, uddannelse og forskning.

- Personaleflugt og dårligt arbejdsmiljø.

- Nedslidt apparatur.

Ifølge Liselotte Højgaard er der heller ingen tvivl om årsagerne, nemlig den demografiske udvikling med flere ældre, nye behandlinger, større krav fra befolkningen og det to procent effektiviseringskrav (som nu afskaffes). Dertil manglende sundhedsfaglighed i ledelse, overstyring, bureaukrati, dårlig organisation og manglende inddragelse af patient og pårørende. Og professoren er heller ikke i tvivl om, hvad »behandlingsplanen« skal indeholde: Økonomisk genopretning, digitalisering og velfungerende IT, sundhedsfaglighed og forskning i højsædet samt patienter og pårørende med i prioritering.

Om en måned skal vi så vælge de regionsråd, som de næste fire år får ansvaret for at helbrede det syge sundhedsvæsen, men hvem kender ret mange flere regionspolitikere end Region Midtjyllands snart forhenværende regionsformand, Bent Hansen?

De fem regioner er og bliver et misfoster til ledelse af et sundhedsvæsen i et land med kun godt fem millioner indbyggere. En skamplet på kommunalreformen, fordi Venstre og Socialdemokratiet på Christiansborg ikke for alvor ville tage et opgør med deres mange amtspolitikere.

Liselotte Højgaards diagnose tilsiger, at der snarest bør nedsættes en sygehuskommission med det formål at skabe et af verdens bedste sundhedsvæsener i et af verdens rigeste lande – et sundhedsvæsen til gavn for os alle, men også med en forskning, udvikling og administration, som kan eksporteres. Formentlig et nationalt sundhedsvæsen med professionelle bestyrelser for »universitetshospitalerne«. Under alle omstændigheder er der grund til at lytte til advarslen fra Liselotte Højgaard og 102 klinikledere på Rigshospitalet. Og jeg tror ikke, at patienten er reddet med den statslige beslutning om at droppe effektiviseringskravet og indføre et nyt »styringssystem« i 2019. Der skal simpelthen både stærkere medicin og større operationer til.