Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Regeringens udlændingepolitik er ordentlig

»Vores opfattelse er, at Venstres bagland mener, at det ville være direkte uordentligt og i modstrid med Venstres grundlæggende værdier at lade være med at begrænse de massive flygtninge- og migrantstrømme til Danmark.«

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

13. januar kritiserede ti Venstre-folk i Berlingske regeringens stramme udlændingepolitik og bad om »ordentligheden tilbage«. De kaldte sig Venstres stille bagland.

Vi er selv ti personer fra Venstres kommunale bagland med diversitet i køn, geografi og opvækst, og vi kan sige det helt klart: De ti skribenters holdning er ikke udbredt i Venstre-kredse. Faktisk lige det modsatte.

Vores opfattelse er, at Venstres bagland mener, at det ville være direkte uordentligt og i modstrid med Venstres grundlæggende værdier at lade være med at begrænse de massive flygtninge- og migrantstrømme til Danmark.

Alene i år forudser myndighederne, at vi skal modtage 17.000 nye flygtninge. Primært fra Afrika og Mellemøsten. Det vil uomtvisteligt lægge et enormt pres på vores samfund, selv om vi i kommunerne gør alt, hvad vi kan, for at løfte den opgave, vi bliver pålagt.

Når vi bevæger os rundt i Venstre-kredse oplever vi, at der eksisterer en række bekymringer for, hvad der ville ske, hvis ikke regeringen strammede udlændingepolitikken. Her er tre bekymringspunkter, som vi alle har hørt gentagne gange fra Venstres bagland:

For det første ville det presse vores økonomi. Rockwool Fondens Forskningsenhed nåede i 2014 frem til, at indvandringen fra ikke-vestlige lande kostede de offentlige kasser intet mindre end 16,6 mia. kr.

Fra den norske pendant til Danmarks Statistik ved vi også, at hver gang en indvandrer fra et ikke-vestligt land kommer til Norge, koster det den norske stat 4,1 millioner norske kroner i fremtidige omkostninger. Der synes altså at være tydelig evidens for, at det er ualmindeligt dyrt at modtage ikke-vestlige indvandrere i det omfang, som Danmark gør i øjeblikket.

Konkret betyder det, at hvis ikke udlændingepolitikken bliver strammet, er der færre penge til skoler, sygehuse og ældrepleje. Senest har flygtningepresset tvunget regeringen til at udskyde helt nødvendige skattelettelser.

For det andet ville det presse vores frie og demokratiske kultur. Vores forfædre har kæmpet for at skabe et samfund på et fundament af frihed, demokrati, ligestilling, ytringsfrihed og ligeværd. En stor indvandring fra samfund med helt andre værdier vil naturligvis sætte disse normer under voldsomt pres.

Det kan man allerede se i dag med parallelsamfund, hvor det ikke er de danske værdier, ikke engang de danske love, der hersker. Her ser vi omskæring af piger, æresvold og tvangsægteskaber. Her ser vi en meget lille opbakning til ytrings- og religionsfrihed. Her ser vi stor modstand mod den danske tradition for at adskille religion og politik.

For det tredje ville det presse vores tryghed. Selv om vi herhjemme har været forskånet for masseoverfald på kvinder som i Köln og Stockholm, har både myndigheder, borgere og forretningsdrivende i byer med asylcentre meldt om et stigende antal overgreb på kvinder begået af asylansøgere. Tal fra Danmarks statistik viser da også, at i perioden 2004-2013, stod der en indvandrer eller efterkommer bag 34,5 pct. af samtlige voldtægter. Det er da også tankevækkende, at blandt de ni etniske grupper med den højeste kriminalitetsrate, er de otte af dem fra Afrika eller Mellemøsten. Selv hvis man renser for socioøkonomiske faktorer og alder, er libanesere eksempelvis 2,5 gange mere kriminelle end etniske danskere.

Alle fra Venstres bagland, med føling for Venstres værdier, er naturligvis bekymret for ovenstående. Derfor er opbakningen til regeringens linje også massiv. Det er derfor ikke korrekt, når de ti Venstre-folk kalder sig Venstres stille bagland. De udgør i stedet et lille, men meget larmende, mindretal.

  • Debatindlægget er skrevet af Venstre-byrådsmedlemmerne Christian Brøns, Randers. Camilla Eva Jørgensen, Haderslev. Frederik Leisner, Solrød. Mads Thomsen, Roskilde. Lene Horsbøl, Aarhus. Kristian Nørgaard, Billund. Emil Blücher, Solrød. Jens Vind, Esbjerg, Rasmus Vinther Jørgensen, Lolland og Morten Dahlin, Greve.