Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Regeringen gør 7.000 børn fattige

»Det står nu klart, at regeringens kontanthjælpsloft vil sende 7.000 børn under den tidligere fattigdomsgrænse. Men det har taget sin tid at få beskæftigelsesministeren til at give den bedrøvelige, men dog forventelige oplysning.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står nu klart, at regeringens kontanthjælpsloft vil sende 7.000 børn under den tidligere fattigdomsgrænse. Men det har taget sin tid at få beskæftigelsesministeren til at give den bedrøvelige, men dog forventelige oplysning.

I november 2015 spurgte jeg beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen om, hvor meget antallet af økonomisk fattige børn ville stige, når regeringens kontanthjælpsloft blev indført. Den normale svartid for sådanne spørgsmål er fire uger. Da ministeren efter fire måneder, højst usædvanligt, stadig ikke havde svaret, blev det derfor kritiseret af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Beskæftigelsesministeren har nu, efter over et halvt års betænkningstid, endelig fundet tid til at besvare spørgsmålet. Heri står det klart, at ca. 7.000 børn vil ende under den fattigdomsgrænse, regeringen i øvrigt selv har afskaffet som følge af Venstre og Dansk Folkepartis kontanthjælpsloft.

I sin længe ventede besvarelse runder ministeren af med at beklage ventetiden. Jeg takker da for svaret og for beklagelsen. Men kære minister: Det er ikke mig, du skal sige undskyld til. Den undskyldning bør gå til de 7.000 børn, der nu skal vokse op i fattigdom.

Så sent som i juni forsikrede Venstres daværende finansordfører, Peter Christensen, ellers om, at Venstres kontanthjælpsloft netop ikke ville bringe børn under fattigdomsgrænsen:

»Lars Løkke har sat to streger under, at vi ikke kommer til at føre en politik, der bringer børn under regeringens fattigdomsgrænse.«

Da Nicolai Wammen alligevel luftede sin bekymring over de negative konsekvenser, som kontanthjælpsloftet så ud til at have, var svaret:

»Når Wammen siger, at Venstre vil bringe børn i fattigdom, så taler han mod bedre vidende, for Lars Løkke har slået fast, at Venstre ikke kommer til at lave et kontanthjælpsloft, som bringer børn under regeringens fattigdomsgrænse.«

Altså gav Peter Christensen en klokkeklar garanti for, at de kendsgerninger, som ministeren forleden præsenterede, ikke ville blive en realitet, hvis Venstre fik regeringsmagten. Der er mange vælgere, som med rette kan føle sig snydt.

Ministeren anfører her i Berlingske, at kontanthjælpsloftet var nødvendigt at indføre, fordi det for alt for mange ikke kunne betale sig at arbejde. Altså en gentagelse af Løkke og resten af Venstres mantra fra valgkampen: »Det skal kunne betale sig at arbejde.« Ministeriets egne tal viser imidlertid, at kun sølle 700 mennesker vil få en gevinst ved at tage et arbejde, efter at kontanthjælpsloftet er indfaset. Altså har reformen en forsvindende lille effekt. Og når man holder det op imod de ca. 12.000 danskere, der placeres under den tidligere fattigdomsgrænse, virker det helt skævt.

Til sidst kan man jo spørge sig selv og ministeren om, hvad de langsigtede konsekvenser mon er af, at 7.000 børn nu skal vokse op i fattigdom?