Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Reaktionære Caspar Rose på vildspor

Pernile Moll: Fordomme. Hvorfor er der så få kvinder i ledelsen af danske børsnoterede virksomheder? Ifølge professor Caspar Rose, CBS - ansat til at uddanne og inspirere unge talenter, skyldes det, at kvinderne ikke opnår de nødvendige kvalifikationer og erfaringer, fordi de frivilligt nedprioriterer erhvervskarrieren, og hellere vil hente deres børn tidligt i daginstitution. (Dagens Synspunkt, Business, 5. marts 2011).

Pernile Moll, Chefrådgiver Danske Regioner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Synspunktet er udokumenteret og reaktionært: Unge kvinder er ikke værd at satse på, da de alligevel bliver gift og får børn. Det er en kæmpe udfordring at forene karriere og familieliv. Især i et land, hvor regler om skat, moms og au pair-piger udelukker reel aflastning i husholdningen. Og hvor idealet er, at mødre dagligt logger ind på forældreintra, henter tidligt, arrangerer legegrupper osv.

Jeg er så heldig at arbejde i en offentlig virksomhed i sundhedssektoren, hvor det ikke i sig selv trækker ned at være kvinde. Vi er stærkt repræsenteret, også i direktionen og på de økonomisk og strategisk tunge områder. Dårlig samvittighed over lange arbejdsdage er et vilkår, vi lever med, mens vi opbygger vores kvalifikationer og erfaringer via hårdt arbejde.

Jeg ser også eksempler på kvinder, der lægger karrieremæssigt hårdt ud, men ender med at sænke ambitionsniveauet, når de får børn. Særligt i årene mellem 30 og 40 taber nogle kvinder terræn i forhold til deres mænd. Spørgsmålet er, om det er et frivilligt valg eller en besk nødvendighed. Det er en fordom, at kvinderne er mere magelige og får større personlig tilfredsstillelse ud af nærværet med børnene. Konfronteret med valget mellem familiens trivsel og sin egen karriere, vælger kvinden ofte børnene. Især fordi hun så kan indfri forventningerne til ’den gode mor’, og fordi manden tjener mere. Hvis hun senere fortryder, er det for sent. Erhvervslivet tolererer ikke lav-effektive perioder i den ambitiøse ansøgers CV.

Desværre er de professionelle, kvindelige rollemodeller ofte usynlige i offentligheden og for mændene i 50erne, der dominerer de børsnoterede virksomheder. Få, udvalgte erhvervskvinder sættes på en piedestal og risikerer at brænde alt for hurtigt ud. Kvindernes indtog på arbejdsmarkedet stadig er ungt, mens samfundets normer kun langsomt ændres.

Caspar Rose har ikke ret i, at kvinderne mangler vilje og kompetencer. Cheferne på direktionsgangene overser kvindelige kandidater og deres kvalifikationer og erfaringer, der kan være udviklet på andre måder end deres egne. Erhvervsmændene bør tænke over, om ikke deres døtre er lige så dygtige og skal have samme muligheder som deres sønner! Virksomhederne vil klare sig bedre i den internationale konkurrence, hvis de formår at udnytte hele potentialet i begge køn.