Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Prisen på en somalier

Kathrine Lilleør: Hvad koster en indvandrer? Ikke-vestlige indvandrere og deres børn koster næsten 15,7 mia. kr. om året. Tallene er fra april 2011 og kommer fra en arbejdsgruppe under det tidligere Integrationsministerium. Gruppen var nedsat af VK-regeringen på opfordring af Dansk Folkeparti.

Kathrine Lilleør, Sognepræst, ph.d. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu har social- og integrationsminister Karen Hækkerup i al stilfærdighed lukket og slukket for arbejdsgruppens videre arbejde. Hvad indvandringen koster samfundet, finder hun ikke er relevant. »Jeg vil hellere bruge min energi på at løse problemerne«, siger Hækkerup og tilføjer »bliver det ikke på et tidspunkt mere interessant at finde ud af, om man lykkes med den indsats, man gør?« Joda.Men hvordan finder man ud af, om man er lykkedes, hvis man ikke ved, hvor mange penge vi bruger nu, og hvor mange forhåbentlig færre penge vi om føje år bruger på integration?

Jeg spørger bare i al stilfærdighed, for som Marianne Jelved tilbage i 1997 sagde, så tager vi ikke imod flygtninge af »økonomiske men af menneskelige grunde«. Smukt og rigtigt, men også lidt overflødigt. »Menneskelige grunde« er overskriften på al socialpolitik. Og socialpolitik har en pris. Leder af Rockwool Fondens Forskningsenhed, dr.phil. Gunnar Viby Mogensen, konstaterer tørt, at hvis Marianne Jelved mener, at »det vi gør i velfærdspolitikken ikke koster noget, hvis det er af ’menneskelige grunde’, så skal vi jo heller ikke regne på omkostningerne til børn, pensionister og multihandicappede«.

Hvorfor må vi gerne regne ud, hvad handicappede men ikke hvad somaliere koster? Er det fordi Dansk Folkeparti altid har haft det sidste regnestykke øverst på dagsordenen? Ingen andre partier i Folketinget har brudt sig om det, heller ikke Birthe Rønn Hornbech, der nedsatte den aflyste arbejdsgruppe i 2011. Men det er da lidt mærkeligt, for tallene taler for sig selv. Hvis det er rigtigt, at ikke-vestlige indvandrere koster samfundet 15,7 mia. kr. (0,9 pct. af bruttonationalproduktet), og en arbejdsgruppe pensler det ud, så ingen kan undgå at se det, så står Dansk Folkeparti selvfølgelig til et lovende valg. Men jo mere andre politikere forsøger at skjule de 15,7 mia., jo mere lovende sejr til Dansk Folkeparti.

Om jeg derfor fatter, at Hækkerup har valgt gulvtæppet. Dansk Folkeparti har siden sin partistart levet af, at ingen andre partier turde sætte ord på problemerne med integrationen og primært de ikke-vestlige indvandrere. Man har løftet gulvtæppet og vist, hvad andre fejede ind under det. Der ligger en del under gulvtæpperne på Christiansborg. Nu også en hel arbejdsgruppe, der er foldet sammen om grimme 15,7 mia. kr. Hvordan kan en begavet politiker som Karen Hækkerup tro, at hun gavner nogen som helst andre end Dansk Folkeparti ved at mørklægge sådan en arbejdsgruppe og dens resultater? Hun foretrækker de positive historier om indvandringen. Fint nok. Men de grimme historier kommer jo frem alligevel. Og de kommer da især frem, når man forsøger at skjule dem.

Lørdagsovervejelse:Gavner man en somaliers integration bedst ved at vedkende åbent, hvor meget han koster det danske samfund, hvorefter man kan gøre dit og dat, og derpå efter nogle år konkludere, at nu koster han mindre? Eller gavner man somalieren bedst ved at skjule, hvor dyr han var, stadig er, og måske bliver ved med at være?