Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Præstens tro på dyreclairvoyance

»Genvejen til fyldte kirker er ikke at låne andres tro, men at præsten af hele sit hjerte forkynder, fordi alt i hendes eget liv står og falder med Kristus.«

Kathrine Lilleør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kom over 100, da Gislinge Kirke slog dørene op til et foredrag ved en kvinde, der kan tale med dyr. Levende som døde.

Kirkens præst, Dorthe Thaulov, har efterfølgende fået sit præsteskab sat på pause af Roskildes biskop. Selv har Dorthe Thaulov udtalt til pressen, at hun ikke kan se problemet.

Ligesom man kan invitere imamer til at holde foredrag i en kirke, kan man også invitere alternative behandlere. Thaulov beklager folkekirkens stivhed, hun mener, at kirken skal åbne sig i dialog med anderledes troende, så vi kan udforske, om der er noget, vi kan være fælles om. For hende er fordømmelse af telepatisk kontakt med dyr ikke i overensstemmelse med næstekærlighedsbuddet.

Så langt så godt. Jeg kan ikke vide det, men jeg tror ikke, at det er selve foredraget, der har udløst den biskoppelige pauseknap. Det er nok følgende Thaulov-udtalelser til Kristeligt Dagblad, om hendes personlige tro, som har fået biskoppen til at reagere.

På spørgsmålet, om Dorthe Thaulov selv tror på dyreclairvoyance, svarer hun nemlig:

»Det gør jeg helt sikkert. Jeg ved, at det er rigtigt. Jeg har selv oplevet det og har en snert af den evne, selvom jeg ikke vil påstå, at jeg er ligeså dygtig som dyretelepatøren Ditte Young«, idet hun tilføjer:

»Jeg har haft stor gavn af det, og det samme har min datter med sin dressurpony.«

Hvorpå hun drager et problematisk skel mellem kirken og sit privatliv. For på spørgsmålet, om hun selv som præst vil agere medie, svarer Thaulov:

»Det ville jeg på ingen måde. Jeg er præst og ikke telepatør. At jeg så oplever nogle ting i mit privatliv, det er noget andet.«

Decorum

Er hendes privatliv »noget andet? Når Thaulov ifører sig præstekjolen om søndagen, forkynder hun altså en slags tro. Men når hun går rundt derhjemme og ud i stalden til dressurponyen, supplerer hun sin tro med noget andet. Fordi hun har erfaret noget, som åbenbart går ud over det, hun forkynder i kirken.

Nu står og falder Guds kærlighed ikke med præstens tro. Heldigvis. Men når kisten står under kirkehvælvet, og de pårørende har svært ved at tro på noget som helst, skal præsten med hele sin person stå inde for budskabet.

Der har til alle tider i præsteembedet været en sammenkædning af præstens officielle og private person. Decorum kaldes det. Oftest bliver det opfattet som, at præsten skal være mere dydig og mere ædru end andre. Men det er en moralistisk forsimpling af den alvor, præsten er forpligtet på i mødet med omverdenen i og udenfor kirkerummet: at forkynde kristentro væg til væg. En tro, vi ikke selv skal præstere. For kristentro er, når forkyndelsen af evangelierne folder hænder med vores erfaringer.

Derfor er det naturligvis et problem, når Thaulov og i øvrigt andre præster med hende, åbent vedgår, at clairvoyant-forkyndelse har bundfældet sig i hendes private tro. Kristus er blevet sekundær. Eller må suppleres. Privat, siges det undskyldende. Men det er jo netop det afgørende, for det er fra det private, at det inderligt vigtige i alle menneskers liv udspringer.

Thaulov mener ikke, at folkekirken møder folk, hvor de er, at kun højtiderne siger dem noget, for gudstjenesten er meget stiv, »og vi taler et forkert sprog.« Det har hun ret i. Men genvejen til fyldte kirker er ikke at låne andres tro, men at præsten af hele sit hjerte forkynder, fordi alt i hendes eget liv står og falder med Kristus.

Kathrine Lilleør er sognepræst og ph.d.