Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Populisme er blevet det nye normale

»Mens Trumps vilde udtalelser og forslag stadig er nye for os, har vi efterhånden vænnet os så meget til muslim-bashing fra DF’s side, at deres udmeldinger – selv de mest ekstreme af dem – er blevet normaliseret.«, skriver Yildiz Akdogan.

Yildiz Akdogan Fold sammen
Læs mere

Sommeren har budt på den ene absurditet efter den anden fra Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump. Ekstreme udtalelser og endnu mere ekstreme politiske forslag fra Trump har fået os til både at grine og frygte, at han rent faktisk kan vinde valget. Men inden vi morer os for meget over Trumps absurditeter, bør vi overveje, om vi ikke her i Danmark allerede for længst har skabt vores egen normaltilstand af absurditeter og populistiske udmeldinger?

Bannerføreren er Dansk Folkeparti, som er mestre i at skabe splittelse i samfundet. Kristian Thulesen Dahls tropper har længe fulgt den opskrift, som Trump nu kopierer. Ikke kun, når det kommer til udlændinge vs. danskere, men også når det kommer til »den snobbede hovedstad« vs. provinsen.

DF har længe – godt støttet af regeringen – ført an i disciplinen Københavner-bashing. Vel vidende at hovedstaden faktisk bidrager stærkt til provinsen. Men hvem gider tage højde for fakta? Og med partiets seneste kulturpolitiske udspil udvides hetzen til ikke kun at omfatte hovedstaden, men også Vestegnen og Humlebæk, hvor der skal spares på museerne Arken og Louisiana.

Eller tag DF’s nye udmeldinger op til efterårets skatteforhandlinger. Formand Thulesen Dahl vil ikke stille ultimative krav til gengæld for topskattelettelser, men han så gerne nogle af følgende krav blive imødekommet: Grænsekontrollen skal udvides og gøres permanent. Asylansøgere skal sendes tilbage over grænsen, hvis de kommer til Danmark via Tyskland for at søge asyl. Og internationale konventioner, ja, dem skal vi se stort på, når de ikke lige passer ind i vores kram.

Som sådan er der ikke meget langt mellem den skræmmekampagne, Trump bruger for tiden, og den, som DF bruger og har brugt ret effektivt, siden DF blev stiftet og valgt. De »andre« – om det så er udlændinge, EU, Danmarks Radio eller kunstmuseer – vil ikke vores land det godt, og derfor skal de afvises, nedlægges og have skåret støtten.

Men mens Trumps vilde udtalelser og forslag stadig er nye for os, har vi efterhånden vænnet os så meget til muslim-bashing fra DF’s side, at deres udmeldinger – selv de mest ekstreme af dem – er blevet normaliseret.

Eksempelvis kunne Søren Espersen helt omkostningsfrit over sommeren foreslå, at man i Danmark skal diskriminere efter religion ved at lave et totalt stop for indvandring fra muslimske lande. I USA foreslog Trump det samme, og der skabte det i det mindste røre.

Men i modsætning til Trump i USA, så er DF et etableret parti her til lands. Ja, de er sågar det største borgerlige parti. Derfor kan de heller ikke blive ved med at lege offer for kulturelitens nedladenhed, de røde lejesvendes angreb eller humanisternes mobning.

DF er gennem 20 år vokset og blevet en del af »the establishment« og må derfor også komme med klare svar snarere end de vante populistiske svadaer om yderligere skærpelser over for flygtninge. Det må vi alle afkræve dem, hvis vi ikke vil være et foregangsland for populister med korte, letkøbte og fuldstændig urealistiske svar på tidens svære spørgsmål.