Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Politikerlede, ikke folke- styrelede – endnu

Sagen er, at politik er blevet en karriere for alt for mange uden nævneværdig erhvervserfaring, og at de fleste først siger stop, når vælgerne eller alderen gør det

Anne Sophia Hermansen. Fold sammen
Læs mere

Aldrig har vi haft så lidt tillid til vores politikere. Det viser en analyse, som Jørgen Goul Andersen, professor fra Institut for Statskundskab, har foretaget. Årsagerne er tilsyneladende mange. Kløft mellem folk og politikere og mellem provins og storby. Lav troværdighed blandt de folkevalgte og manglende svar på de spørgsmål, som samfundet stiller. Undersøgelsen viser også, at det hverken er løftebrud eller politiske skandaler, der fodrer politikerleden; snarere er det utryghed og forringelser i velfærden.

Det er naturligvis problematisk, at vi har så ringe tillid til de mennesker, der styrer landet. Men spørgsmålet er, om ikke også det er blevet dansk folkesport at tæve løs på politikerne? Jamre over, hvor komplet uduelige de er, massetilsvine dem på Facebook og bagefter hyle op om censur og krænkelse af ytringsfrihed, hvis de tillader sig at blokere de værste net-trolde? Bagsiden af den praksis er, at vi gør det uattraktivt for de største talenter at søge et politisk embede, og det er der al mulig grund til at blive led over.

Politik frister ikke

Når jeg spørger venner og bekendte, om de kunne være fristet til at gå ind i politik, er svaret som regel nej. Nej til at blive behandlet som socialt skadedyr og nej til at blive til grin, hængt ud, spyttet på og få dødstrusler i indbakken. Nej til at blive dømt af folkedomstolen og shitstormet på Facebook. Og nej til at opgive udmærkede erhvervskarrierer for at se sin troværdighed beklikket eller undergravet i pressen. For mange udenforstående er politik jo ikke en endestation, men et borgerligt ombud, man føler sig kaldet til i en begrænset periode.

Og sådan burde det i højere grad være. Men sagen er, at politik er blevet en karriere for alt for mange uden nævneværdig erhvervserfaring, og at de fleste først siger stop, når vælgerne eller alderen gør det. Kigger man på diverse politiker-CVer er det slående, hvor få der har haft et job, før de kom i Folketinget, og hvor mange, der sidder der år ud og år ind, og hvad er også alternativet? Det er trods alt begrænset, hvor mange, der kan få job i fagbevægelsen eller blive lobbyist bagefter.

De erfarne siger desværre nej

Det er især dem over 40 år, der tydeligst afviser at gå ind i politik, og det er problematisk, fordi det samtidig er dem, der har den erfaring, som mange vælgere efterspørger. Det er dem, der arbejder i virksomheder, hvor job går fra danskere til udlændinge; dem, der selv har startet virksomhed og ved, hvor kringlet det kan være; og det er dem, der har arbejdet på hospitaler, jobcentre, skoler, plejehjem og ved, hvor bureaukratiet har taget over og gjort det ulideligt at være medarbejder, patient eller jobsøgende. Det er kort sagt dem, der ved, hvor der skal ske forandring og formentlig også hvordan.

Større utryghed sender tilliden til politikerne mod bunden

Men hvorfor skal de opgive gode stillinger? Vi skal jo heller ikke glemme, at dele af pressen har en skånselsløs tilgang til folk i det offentlige liv, og at der hersker en tabloid mentalitet, som tilsiger, at folk, der træder offentligt frem, skal finde sig i hæmningsløse destruktionsforsøg fra folk, der ikke kan se forskel på magtkritik og personforfølgelse.

Politikerlede – ikke folkestyrelede

Det eneste man kan glæde sig over i forbindelse med Goul Andersens analyse er, at vi nok har politikerlede, men ikke lede ved folkestyret. Endnu. Vi tror stadig på folkestyret og stemmer med forbløffende trofasthed gang på gang. Også selv om vi åbenbart ikke kan lide mange af dem, vi stemmer på. Men det kan vi takke os selv for.