Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Politikere – skam jer!

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag 1. juli blev skruen strammet en ekstra tand over for de ledige. For nu skal vi jævnligt betale dagbøder på 849 kr., kaldet karensdage, hvis ikke vi er i job. Vi skal altså straffes dobbelt.

Jeg har været ledig siden 1. februar og været til ca. ni indholdsløse samtaler med a-kasse og jobcenter. Jeg logger mig ind på jobnet.dk og a-kassen fire-fem gange ugentlig. Jeg har afsluttet en aktiveringsperiode, kaldet virksomhedspraktik, hvor jeg skulle bevise, at jeg har viljen og evnen til at arbejde – gratis. Jeg har søgt ca. 100 stillinger, hvor min profil matcher perfekt – og været til én samtale.

Jeg bruger al min energi på at navigere i et stressende, meningsløst og ydmygende system, der er gennemsyret af et fanatisk fluebenstyranni, hvor jeg er umyndiggjort og min retssikkerhed er sat ud af kraft.

Jeg føler mig som en stavnsbundet straffefange lænket til ledighed i et samfund, hvor min eneste forseelse er, at jeg har mistet mit arbejde.

Det skandaløse beskæftigelsessystem er dysfunktionelt og virker som en sump af kviksand, hvorfra det er umuligt at få fodfæste på arbejdsmarkedet, og hvor systemet i sig selv er en barriere for, at jeg kan komme i job.

Det er fuldstændig ubegribeligt, at vi – lønmodtagere, men også arbejdsgiverne – ikke kræver et fornuftbaseret system med en beskæftigelsesgaranti, der faktisk allokerer arbejdskraft og er en værdifuld ressourcebank af kompetencer til erhvervslivet, som løbende kan høste de mest kvalificerede hænder og hoveder.

Mørketal

For hvor mange er vi så, der står til rådighed for arbejdsmarkedet? Vi er dagpenge- og kontanthjælpsmodtagerne og de allerværst ramte, sygedagpengemodtagerne. Dertil kommer mørketallene af selvstændige uden indkomst, de ledige boligejere, og de ledige uden forsørgelsesgrundlag, fordi de lever i et parforhold, hvor partneren har en indtægt.

Erhvervslivet siger, at de har 20.000 opslåede stillinger, der ikke kan besættes med kvalificeret arbejdskraft. Jeg spørger mig selv, om det er, fordi erhvervslivet er uvidende om, hvor vi findes, og hvilke kvalifikationer vi har?

Eller er erhvervslivet uvilligt til at ansætte folk fra ledighed, selvom vi måske er bedre kvalificeret og sultne efter job, end dem, der er i arbejde? Eller er det måske, fordi virksomhederne er for kræsne i forhold til alder, køn eller baggrund?

Det giver i hvert tilfælde ikke mening, at de sukker efter arbejdskraft, når vi er måske 250.000 stærke hænder og skarpe hjerner, der kæmper desperat for at få vores virkelyst og kompetencer i spil.

Intetsigende svar

12. juni 2017 sendte jeg et personligt brev med en uopfordret ansøgning til alle medlemmer af Folketingets Beskæftigelsesudvalg og til beskæftigelsesministeren. Jeg har fået to intetsigende svar og otte auto-svar.

20 medlemmer har ikke engang gidet sende en autokvittering. Det er de samme politikere, der med fuldt overlæg konstruerer et dysfunktionelt system, der nedbryder mennesker i stedet for at bygge os op.

Det er de samme politikere, der siger til mig, at jeg ikke er motiveret for at arbejde. De samme politikere, der i mine øjne ikke opfylder selv almindelig god forvaltningsskik eller anstændig behandling af personlige henvendelser.

Som alle andre borgere i Danmark ønsker jeg at udvikle mig, at arbejde for fællesskabet og at betale min skat med glæde. Men jeg lever i stedet for i en utryg tilværelse med stress 24/7 og ringe trivsel. En rædselsfuld tilstand, der smitter af på familie og omgangskreds.

Vi er syndebukke

I politikernes øjne fortjener vi ledige ingen respekt eller hjælp til at finde et arbejde. Vi skal i stedet agere syndebukke, der er underlagt social kontrol og et tiltagende tab af værdighed.

Hvor lang tid må dette surrealistiske system få lov at fortsætte? Det er jer, politikere, der har eneansvaret for et enormt menneskeligt og økonomisk spild.

Og det er jer politikere, der har tusindvis af knækkede skæbner på samvittigheden.

Og det er alene jer, der kan ændre systemet, så det giver mening og værdi for alle. Men det gider I ikke. Jeg synes, I burde skamme jer...

Anne Grønlund er politisk og strategisk konsulent. Foto: Berit Jørgensen.