Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Politikere nødt til være kedelige

Forfatter Henrik Dahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor er politikere så kedelige? Det skal jeg fortælle Dem: De er nødt til det. At være morsom er nemlig så anstrengende, at kun de allerfærreste orker det.

Tag for eksempel den nylige sag om det overnaturlige væsen Voteman.

Et gennemgående - om end ikke universelt - træk ved beretninger om overnaturlige væsener har fra antikken frem til vore dage været, at de var stærkere og mere handlekraftige end noget dødeligt menneske.

Et gennemgående træk ved opdragende fortællinger - særligt hvis de er af ældre dato - er, at den uønskede adfærd har dramatiske konsekvenser.

Og et gennemgående træk ved tegneserier har altid været, at de betjente sig af vilde overdrivelser.

Man kan derfor sige, at hvis man vælger at skabe en opdragende fortælling, der har et overnaturligt væsen som hovedperson, og tillige vælger at udtrykke sig i tegneseriens form, er der simpelthen ikke noget, der er mere klassisk og i orden og i overensstemmelse med traditionerne end Voteman.

Voteman er i nær familie med Akilleus. Voteman er i nær familie med Den Store Bastian. Og Voteman er i nær familie med Anders And. Han kan kort sagt ikke blive finere, hvis man anlægger den litterære slægtsforsknings betragtning.

HVORFOR GÅR DET så galt alligevel?

For det første, fordi i politik står der altid en modstander eller fem klar til at udnytte det mindste tegn på svaghed.

For det andet, fordi i politik står der altid en moraliserende dødbider eller fem klar til at spille forarget.

For det tredje, fordi i politik står der altid et gabehoved eller fem klar til at sige noget, om end de kun har tomhed at byde på.

For det fjerde, fordi i politik står der altid en bedrevidende onkel eller fem klar til at belære dig om sin fikse ide.

For det femte, fordi i politik står der altid femhundrede idioter klar, der overhovedet ikke har fanget pointen.

Og for det sjette, fordi i politik står der altid en retoriker klar til at fortælle, at der skal være tre led i en opremsning (men her må du altså klare dig med to gange tre, du der retorik-type).

AT HØRE PÅ golde modstandere, moraliserende dødbidere, gabehoveder, bedrevidende onkler, idioter og retorik-typer er til enhver tid og under alle omstændigheder træls. Og humor gør dem værre, end de er til daglig. Hvorfor?

Fordi humor gør de golde modstandere, de moraliserende dødbidere, gabehovederne, de bedrevidende onkler, idioterne og retorik-typerne urolige med sin tvetydighed og sin gedulgthed og respektløshed.

Og så begynder de - lig hunde, der hyler af angst mod fuldmånen - at skælde dig ud og svine dig til og værst af alt, belære dig.

Og du orker det ikke, og du vælger at snakke som et cirkulære, og derfor ender det hele med bare at blive gabende kedsommeligt for det store flertal, der hverken er golde modstandere, moraliserende dødbidere, gabehoveder, bedrevidende onkler, idioter eller retorik-typer.