Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
forbundssekretær, Dansk Metal
og Jakob Willer
direktør, Teleindustrien
Regeringens bebudede forslag om logning af vores adfærd på internettet skaber ikke blot problemer i forhold til danskernes frihedsfølelse, men vil også være en barriere for den digitale vækst og udbygning af bredbånd og mobildækning.
Teleindustrien vurderer, at kravene om sessionslogning vil medføre en ekstra udgift på op mod én mia. kr. Hertil kommer meget høje driftsomkostninger til at administrere systemerne og håndtere de mange milliarder data, der indsamles om danskernes internetbrug.
De store omkostninger til registrering af internetadfærden betyder, at teleselskaberne er nødt til at tage pengene fra investeringspuljen, som ellers skulle anvendes til at grave bredbånd ned, opgradere centraler og opsætte nye mobilmaster. Det betyder færre ordrer for entreprenører og teknikere og færre arbejdspladser.
Samtidig skabes der ikke nye danske arbejdspladser ved at foretage den sessionslogning, som regeringens bebudede forslag fører med sig.
Der er primært tale om indkøb af dyrt netværksudstyr fra udenlandske producenter.
Når mobil- og bredbåndsudbygningen sættes på vågeblus, vil det have betydning for den digitale vækst. Den digitale infrastruktur er forudsætningen for udviklingen i sundhedsteknologi, robotteknologi, e-handel, digitale medier osv. Ifølge EU-Kommissionen anslås det, at op mod halvdelen af produktivitetsvæksten i samfundet netop stammer fra investeringer i informations- og kommunikationsteknologi. Når virksomheder ikke kan få ordentlig bredbånds- eller mobildækning, betyder det simpelthen et dyk i deres produktivitet.
Mobil- og bredbåndsdækningens betydning anerkendes da også af regeringen, som netop har lanceret en bredbåndspulje på 200 mio. kr., der skal fremme bredbåndsudbygningen i hele Danmark. Men regeringens linje på området er noget uklar. Med den ene hånd fjerner man for én mia. kr. i mobil- og bredbåndsudbygning, og med den anden hånd giver man 200 mio. til øget bredbåndsudbygning. Konsekvensen er klar. Udbygningen af infrastrukturen bliver bremset, og dér hvor der er dårlig dækning, dvs. primært i landdistrikterne, vil man skulle vente endnu længere.
Regeringens bebudede logningsforslag er også i direkte modstrid med løftet om byrdestop for erhvervslivet. Man kunne have håbet på, at regeringens byrdestop var udtryk for, at erhvervslivet kunne vide sig sikker i forhold til de økonomiske rammevilkår, hvilket kunne have medført en større grad af jobsikkerhed og flere investeringer. Men det er ikke tilfældet.
Alt dette til trods kunne man så forvente, at forslaget om øget logning ville fremme sikkerheden for danskerne mod terror og kriminalitet. Desværre er det meget usikkert.
Der er stadig visse net på f.eks. biblioteker og forskningsinstitutioner, der vil være undtaget logningen, og hvis man vil, kan man nemt omgå logningen ved brug af en række almindelige kommunikationstjenester på internettet eller ved hjælp af en VPN opkobling, der let kan etableres.
Værdien af den bebudede sessionslogning står derved ikke mål med det tilsvarende tab af vækst og arbejdspladser, som forslaget vil medføre, ikke mindst i landdistrikterne.
Vi vil derfor fra teleindustriens og fagbevægelsens side på det kraftigste appellere til justitsministeren om at udsætte revisionen af logningsreglerne og i stedet igangsætte en grundig udredning af både de juridiske, tekniske og økonomiske aspekter af forslaget.