Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Pikettys og millionærskattens fald

31debMadsLundbyHansen.jpg
Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.
Læs mere
Fold sammen

Den kontroversielle franske økonom Piketty er oppe i tiden og hans forslag om at indføre en høj marginalskat på 80 pct. har også sat dagsordenen. Det er i den forbindelse interessant, at Frankrig i 2013 indførte en millionærskat på 75 pct. for indkomster på over én mio. euro (ca. 7,5 mio. kr.) En millionærskat der blev støttet af Piketty, som også mente, at den franske millionærskat ville inspirere andre lande til at få en millionærskat. Det er ikke sket. Frankrig har afskaffet millionærskatten fra årsskiftet og ingen OECD-lande har overtaget den franske marginalskat.

I CEPOS har vi regnet på effekterne af at indføre den franske millionærskat i Danmark. En topmarginalskat på 75 pct. for indkomster på over 7,5 mio. kr. kan opnås ved at øge topskatten fra 15 til 36 pct. for indkomster på over 7,5 mio. kr. Dermed hæves den øverste marginalskat fra 56 til 75 pct. Der vil i alt være 242 danskere, som rammes af en sådan skat, og de har en gennemsnitsindkomst på 17,6 mio. kr. Personerne, der vil blive ramt af millionærskatten, betaler i forvejen i gennemsnit 9,2 mio. kr. i skat. Det svarer til finansieringen af 18 offentligt ansatte. Dermed betaler de rigeste meget i skat i forvejen.

UMIDDELBART VIL EN fransk millionærskat indbringe 300 mio. kr. til staten, hvis den gennemføres herhjemme. Efter negative adfærdsvirkninger vil provenuet imidlertid være tæt på nul. Dvs. den eneste effekt af millionærskatten er mindre arbejdsindsats, lavere velstand og lidt mindre ulighed. Med den franske millionærskat vil velhaverne skulle betale 1,3 mio. kr. ekstra i skat, ud over de 9,2 mio. kr., de i forvejen betaler.

Jeg kan ikke anbefale, at man indfører en millionærskat i Danmark. Det vil gøre det mindre attraktivt for succesrige selvstændigt erhvervsdrivende at udvide deres virksomhed. En millionærskat kan betyde, at de takker nej til bestillinger, undlader at sætte nye projekter i gang og ikke udvider medarbejderstaben. Der er også risiko for, at de flytter til andre lande og driver virksomhed derfra. Endvidere vil den ramme danske topchefer, der måske kan finde på at tage job i udlandet i stedet.

MILLIONÆRSKATTEN VIL reducere gini-koefficenten med 0,02 point – fra 27,73 til 27,71. Det er en beskeden virkning. Til sammenligning øgede Thornings skattereform fra 2012 gini-koefficienten med 0,27. Dvs. 13 gange så stor effekt – blot med modsat fortegn. Tilbage står, at en millionærskat vil have en negativ effekt på velstanden, den vil formentlig ikke indbringe provenu, og den vil kun reducere uligheden meget lidt.

Jeg forstår, hvorfor Frankrig afskaffer Piketty-skatten (den reducerer velstand og giver intet provenu). Jeg forstår derimod ikke, at hele verden falder på halen for Piketty. Den nuværende socialistiske økonomiminister har tidligere betegnet millionærskatten som »Cuba without Sun«. Det er der ingen grund til at stræbe efter.