Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Pigernes stemme skal høres i fodbolden

Piger ønsker ligestilling i fodbold – bedre faciliteter, træning og forhold på højde med drengenes, viser ny undersøgelse. DBU er klar med nye tiltag, så flere piger og kvinder kan få glæde af fodbold.

»Piger ønsker ligestilling i fodbold – bedre faciliteter, træning og forhold på højde med drengenes, viser ny undersøgelse. DBU er klar med nye tiltag, så flere piger og kvinder kan få glæde af fodbold.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Global ligestilling er på dagsordenen, når konferencen »Women Deliver« fylder København i denne uge. Tirsdag danner en fodboldkamp basis for en ligestillingskamp i turneringen Global Goals, hvor kendte kvinder, foreninger som DIF og Red Barnet sammen med politikere slås om bolden på banen for global ligestilling – med udenrigsminister Kristian Jensen bag dommerfløjten.

I Danmark har vi – i en noget mindre skala – behov for at se på ligestilling i fodbold, hvor vi alt for længe har lyttet for lidt til pigers ønsker og behov. I årevis har fodbold været en sport skabt og udviklet til drenge og mænd, mens piger og kvinder spiller efter nøjagtigt samme regler, faciliteter og forhold. Det fungerer for nogle. Men samtidig oplever vi, at mange piger stopper med at spille fodbold, når de rammer teenageårene, og det går ud over de mange muligheder for mere sundhed og motion i den sundeste sport af dem alle, hvilket forskere fra Københavns Universitet har udråbt fodbolden til.

Netop derfor har vi spurgt danske piger om deres holdninger til fodbold. Hvad er godt, og hvad skal være bedre? Vi har bedt dem om at være deres egne ligestillingsforkæmpere for den sport, som de lever med til daglig og kender så godt.

Flere end 2.000 piger har sagt ja til at kæmpe og har givet os svar. Besvarelserne og de efterfølgende analyser er samlet i projektet »Pigernes Stemme«, hvor vi sammen med TrygFonden, EIR Soccer og Københavns Universitet ønsker at få langt bedre kendskab til danske pigers oplevelser med fodbold – og handle efter dem.

Overordnet set er rigtigt mange danske piger glade for at spille fodbold. Faktisk er fodbold den største sportsgren blandt teenagepiger i Danmark.

Det er jo fantastisk. Og så alligevel ikke helt.

For siden 2010 er antallet af danske fodbold­piger faldet støt, og vi kan se, at et voksende antal piger melder sig ud relativt hurtigt efter, at de er meldt til.

Om deres syn på fodboldlivet svarer fodbold­pigerne blandt andet:

• At de oplever at blive nedprioriteret i forhold til drengene.

• At de har svært ved at få fodboldtræning og ungdomsuddannelser til at hænge sammen.

• At trænerens fokus på fællesskab er lige så vigtigt som fodboldfaglighed.

• At de ønsker flere sociale arrangementer i klubben.

• At de har haft dårlige oplevelser i klubhuset eller andre faciliteter.

• At de oplever, at medierne kun dækker drenge- og herrefodbold.

Knapt halvdelen af de adspurgte piger oplever, at deres fodboldklub prioriterer drengene langt mere end pigerne. Det kan være, når klubben vælger at give de gode banetider eller bolde til drengene – eller når drengene får de nye spilledragter med sponsortryk – og pigerne får drengenes fra sidste år.

Da Allerød FKs U17 piger i sidste uge skulle fortælle Berlingske om deres oplevelser, mødte journalisten troligt op på klubbens stadionbane for at mødes med spillere og trænere. Men Allerød BKs pigehold spillede på den næstbedste bane den formiddag. Også selv om herreholdet, der indtog stadionbanen i den nordsjællandske klub, spiller flere rækker lavere end pigeholdet. Et eksempel, som desværre ikke er enestående.

Det giver pigerne oplevelsen af at være sekundære og er – selvsagt – et uacceptabelt og uholdbart udgangspunkt, hvis vi ønsker, at flere piger skal spille fodbold. Ville du være et sted, hvor du følte dig nedprioriteret? Nej, vel. Det vil pigerne heller ikke.

Derfor må vi på tværs af dansk fodbold gøre mere for at prioritere pigerne for at vise dem, at de er mindst lige så vigtige som drengene i klubben.

En klub, der har formået at vise deres pigespillere, at de er eftertragtede, er Fremad Valby. Klubben gjorde sidste år op med tanken om, at opskriften på et omklædningsrum er bruserum, bænke og bulede skabe – hvis nogen overhovedet. Pigerne i Fremad Valby gør sig i dag klar foran spejle, og der er opsat et stort loungeområde til at styrke fællesskabet efter træning. Små ting på papiret, men i det store og hele er det her, hvor vi kan vise forståelse for pigernes behov, som ikke ligner drengenes – heller ikke når det kommer til omklædningsrummet.

Pigerne vil have tid til at prioritere både bøger og bold.

»Jeg vil gerne være god i skolen, men samtidig have tid til fodbold, og det er svært«. Ordene kommer fra en 15-årige pige fra FC Skanderborg. Det skal ikke være svært for pigerne at finde tid til fodbold i en travl hverdag, så skolen negligeres eller nedprioriteres – eller fodbolden må vige pladsen for kemi-projekter eller danske stile. For fodbold er jo beviseligt med til at øge indlæringsevnen, fortæller forskerne fra Københavns Universitet os.

En gymnasiereform banker på døren, og her skal DBU som en aktiv medspiller i samfundet gøre alt for at sikre, at uddannelse og fodbold også i fremtiden spiller på samme hold.

Vi skal imødekomme pigernes ønsker og behov. Vi skal komme med nye tiltag, der viser, at piger er en altafgørende del af foreningslivet.

Vi skal gøre det for fodboldens skyld. For at få flere talenter og flere piger i fodboldklubben.

Vi skal gøre det for samfundets skyld. Fordi fodbold kan give pigerne en ballast i at begå sig i samarbejde og fællesskabet.

Og vi skal i høj grad gøre det for pigernes skyld. I 2016 skal køn ikke være en begrænsning for sport eller interesse.

Vi kan kun ændre det, hvis vi selv er villige til at smøge ærmerne op. Og ærmerne smøges op, mens vi skriver det her.