Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Peter Skaarup: Forbyd banderne

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for længe har bandeuvæsenet hærget i vores største byer. Black Army, Loyal to Familia og Brothas er blevet alt for velkendte navne.

Politiet har naturligvis intensiveret deres indsats med visitationszoner, overvågningsfly og massiv tilstedeværelse. Man har flyttet ekstra betjente til de mest pressede politikredse og har indsat forsvaret til at hjælpe med bevogtningsopgaver, blandt andet for at aflaste et presset politi. Politisk har vi vedtaget eller fremsat en række initiativer for at bekæmpe banderne og give politiet øgede ressourcer og bedre redskaber.

Alt sammen noget, som jeg naturligvis er 100 procent enig i. Ja, hvis det stod til DF skulle straffene for vold, røveri, våbenbesiddelse og narkohandel endda sættes markant op.

Desværre er realiteten, at rigtig mange taler om at gøre noget ved bandernes hærgen, men meget få vil tage fat om nældens rod og opløse banderne. Det undrer mig dybt, at der ikke er opbakning til DFs krav om et sådant forbud.

Det skal selvfølgelig ikke være lovligt at være en organiseret bande, som er organiseret omkring det formål at håndhæve kriminelle territorier, handle med narko, udøve vold, trusler, afpresning etc.

Og det må i den grad siges at være tilfældet, når vi eksempelvis taler om LTF, som ifølge Københavns Politi er en kriminel bande, der ernærer sig ved afpresning og salg af narkotika. Medlemmerne fremstår ofte uniformerede i LTF-hættetrøjer og lignende. For ikke lang tid siden opdagede politiet et våbenlager på Nørrebro, som kan knyttes til LTF.

Med et forbud kan man lukke klubhuse, beslaglægge formuer, ejendomme, biler og motorcykler med henblik på en udredning af, hvor pengene kommer fra. Man kan forbyde medlemmerne at forsamles og oprette nye foreninger. Man kan forbyde rygmærker og lignende. Man kan slå til mod Facebook-sider osv.

Man kan slå til mod alt det, der giver identitet som bande. Det er ikke et mirakelmiddel, som med et trylleslag vil gøre alle bandemedlemmer til retskafne borgere, men det vil være et effektivt redskab for politiet i kampen mod banderne.

Bryd fødekæden

Det vil gøre livet langt mere besværligt for banderne, og det vil – nok så vigtigt – gøre det sværere at rekruttere nye medlemmer. Sammen med en solid forebyggende indsats blandt børn og unge vil det gøre en stor positiv forskel. Det vil ganske enkelt blive sværere for banderne at opretholde fødekæden.

Grundloven giver mulighed for at gøre netop dette. Paragraf 78, som giver os foreningsfrihed, fastlægger også begrænsninger for samme og fastlægger en klar fremgangsmåde til at opløse foreninger. Således står der i paragraffens stk. 2, at »foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.« Og af stk. 3 fremgår det, at »ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan en forening foreløbig forbydes, men der skal da straks anlægges sag imod den til dens opløsning.«

Foreninger, der virker ved vold mv. – og den betegnelse må i høj grad siges at gælde for eksempelvis LTF, men også andre kriminelle bander – kan således forbydes, hvorefter der straks skal anlægges sag om at opløse foreningen. Derefter er det så domstolene, der må tage stilling til spørgsmålet. Det er sådan set bare med at komme i gang.

Justitsministeren har klart signaleret, at LTF bør forbydes, men har desværre endnu engang reelt overladt afgørelsen til Rigsadvokaten, som tidligere har indstillet, at det ikke er muligt at forbyde banderne.

Der er for mig at se ingen grund til at vente på, at Rigsadvokaten får taget sig sammen til at få set på sagen. Lad domstolene afgøre det.

Helt konkret foreslår DF, at et sådant forbud skal omfatte alle de bander, som fremgår af listen over registrerede bandemedlemmer i Politiets Efterforskningsstøtte Database.

Det forbud, vi foreslår, vil således inkludere bander som LTF, Brothas, Black Army, Hells Angels, Bandidos og flere andre. De vil ikke blive savnet i gadebilledet.

Udenlandske erfaringer

Andre lande er gået mere kontant til værks. I Holland arbejder myndighederne netop nu på at forbyde banderne Bandidos og Satudarah.

For nogle år siden hærgede en bandekrig mellem Hells Angels og Bandidos i Slesvig-Holsten. I 2010 forbød man banderne. Det virkede med det samme.

Politiet slog ned på al aktivitet, som kunne knyttes til banderne. Klubhuse, mødesteder, rygmærker, hjemmesider, Facebook-sider, vagtfirmaer, restauranter. Et hårdt slag mod rockernes forretning.

Det fik ikke dybt kriminelle mennesker til at se lyset og slå ind på dydens smalle vej, men det var et effektivt redskab til at stoppe en eskalerende bandekonflikt. Et redskab, som vi også hurtigst muligt bør tage i brug herhjemme.

Peter Skaarup (DF) er MF og gruppeformand.