Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Pernille Vermund: Opgiv 35 års mislykket integrationspolitik, Venstre

Foto: Jens Nørgaard Larsen og Sarah Christine Nørgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er med undren, at jeg iagttager, hvordan regeringen gør det til et stridspunkt med Dansk Folkeparti at ændre kurs i Danmarks integrationspolitik. DF vil have regeringen til at opgive integrationspolitikken og i stedet fokusere på at få de migranter hjem, der er her på midlertidigt ophold. Et ganske fornuftigt første skridt.

Det burde ikke være noget svært valg for en borgerlig regering at erkende, at integration ikke er en offentlig opgave, men et personligt ansvar for enhver, der kommer her til landet for at bo og arbejde. Alligevel insisterer man på at holde fast i en integrationspolitik, som regeringens egen integrationsminister forleden her i avisen kaldte for »totalt mislykket«.

Man gør det så besværligt, at den borgerlige regering er villige til at satse hele sin indsats for lavere skatter, større vækst og højere velstand for at fastholde et fatamorgana om, at muslimske indvandrere skal blive en »god forretning« for Danmark. Det bliver de aldrig. Tværtimod er regeringens halsstarrighed skyld i, at vi kommer længere og længere ud i et morads, som svækker vores nationale værdifællesskab og lader det Danmark, vi kender og holder af, glide fra os som sand mellem fingrene.

I sidste uge udkom den 11. udgave i Danmarks Statistiks gyserserie »Indvandrere i Danmark«, og hvis nogen havde været i tvivl efter at have læst de første ti udgaver i serien, så bliver det i denne udgave slået fast med syvtommersøm. De muslimske indvandrere er dårligt integrerede, og det bliver ikke bedre med tiden. Det bliver værre. Når man læser de mange tabeller, står det lysende klart, at Danmarks udlændingepolitik siden den berygtede udlændingelov blev vedtaget i 1983 har været en katastrofe for det danske samfund.

Tallene er slemme og fortæller om lav deltagelse på arbejdsmarkedet, stort træk på de offentlige kasser, høj kriminalitet og lavt uddannelsesniveau. Slemt i første generation, og på mange områder endnu værre i anden generation.

Men kan politikerne her i 2017 påstå, at de er overraskede? Nej.

I hele mit voksne liv har udlændingepolitikken stået øverst på den politiske dagsorden, og det ene folketingsvalg efter det andet er blevet afholdt på temaer om udlændinge, indvandring, muslimer og manglende integration. Alligevel er det fortsat blevet værre på næsten alle parametre.

Politikerne kan ikke være det bekendt overfor danskerne. Når man ved, at det, man gør, driver Danmark i den forkerte retning, skal man stoppe op og ændre kurs.

Jeg mener, at det står så alvorligt til, at politikerne må stilles stolen for døren. 35 års mislykket integrationspolitik skal ikke få lov at fortsætte. Det nationale værdifællesskab er det fundament, vi har bygget vores samfund på. Det skal ikke have lov at forvitre.

Om DF kan trænge igennem til regeringen, tvivler jeg på. Men jeg håber, at DF står fast og for en gangs skyld leverer det, de er valgt på. Ikke flere lappeløsninger. Det er nu, det gælder.