Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Pernille Vermund: Nej, Özlem Cekic, det er ikke mig, der leverer fake news

Foto: Jens Nørgaard Larsen og Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du turnerer rundt med denne her fake news!«

Søndag aften deltog jeg i »Vi ses hos Clement« på DR2. Over for mig sad Özlem Cekic, og 15 minutter inde i programmet sendte hun ovenstående bemærkning i min retning efterfulgt af påstanden om, at »97 pct. med minoritetsbaggrund er ikke kriminelle.«

Özlem Cekics bemærkninger faldt, efter at jeg havde udtalt, at vi i Danmark har holdt hånden under indvandrere og efterkommere fra de muslimske lande, som »for en stor dels vedkommende er kriminelle.« Det var ifølge Özlem »ikke rigtigt« og »fake news«.

Til dem, der ikke har siddet foran et livepublikum for rullende kameraer på stats-TV, kan jeg fortælle, at det er særdeles grænseoverskridende at blive anklaget for at lyve. Men hvad gør man i situationen?

Skal man begive sig ind i et verbalt slagsmål om, hvem der siger sandheden – vel vidende, at de fleste seere ikke har en chance for at vide, hvem der har ret? Eller skal man lade de grove påstande fare og holde sig til substansen – at der er en voldsom overrepræsentation af kriminelle blandt indvandrere og efterkommere fra de muslimske lande, og at vi har brug for politikere, der vil gribe fat om nældens rod og løse problemerne fra bunden?

Jeg valgte det sidste. Men det betyder ikke, at Cekics påstande skal stå uimodsagt.

Ifølge den seneste udgave af gyser-serien om indvandrere fra Danmarks Statistik, »Indvandrere i Danmark 2017«, havde 42 pct. af mandlige indvandrere fra ikke-vestlige lande, som er født i 1987, fået en dom efter straffeloven. 42 pct.!

Der er ret langt fra påstanden »97 pct. med minoritetsbaggrund er ikke kriminelle« til, at 42 pct. af en årgang af mænd er dømt efter straffeloven. Så hvordan kan en garvet debattør og tidligere SF-politiker som Özlem Cekic slippe af sted med at komme med sådan en påstand – og endda i en sådan grad, at DR Nyheder ukritisk viderebringer et klip med den på deres Facebook-side?

Det kan hun, fordi der er noget om de 97 pct. og ikke-vestlige indvandrere. Men det »noget« dækker over, at der er ca. 97 pct. af ikke-vestlige indvandrere, der ikke dømmes for kriminalitet om året – ikke i alt. Og selv om der er kriminelle, der får flere domme, så er det naturligvis ikke de samme tre procent, der dømmes hvert år. Således ender den kumulerede andel af ikke-vestlige mænd, som er født i 1987 og har fået en dom for overtrædelse af straffeloven, på 42 pct.

Inkluderet i de 42 pct. er blandt andet thaier, kinesere og vietnamesere, som klarer sig væsentligt bedre end indvandrere fra de muslimske lande. Ikke inkluderet i tallet er overtrædelser af andre love, herunder særlove. Møder du en 30-årig mand fra et muslimsk land, er det således tæt på, at det er mere sandsynligt, at han har en dom for kriminalitet, end at han ikke har. Og for hver dom er der mennesker, som den kriminelle har forvoldt skade. Det er et problem – og det skal løses.