Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Pelle Dragsted til de nyvalgte: Det handler om at kunne stole på hinanden og tale ud af posen

Afgående MF for Enhedslisten, Pelle Dragsted, giver tre gode råd til de nyvalgte folketingsmedlemmer.

»Det kan gøre det svært at få tid til at udvikle nye politiske forslag og løsninger. Og det er en skam – for det er jo en af vores hovedopgaver. Så prøv at holde kalenderen helt fri engang imellem,« skriver Pelle Dragsted (EL) til de nyvalgte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Kære nyvalgte, velkommen til Folketinget. Det er et kæmpe privilegium at kunne bruge sin hverdag på at arbejde med det, man brænder for. Her er tre gode råd fra mig til dig:

1. Brug borgere og eksperter

En af de mest fantastiske ting ved at sidde i Folketinget er, at så mange borgere gerne vil dele deres historier, erfaringer og idéer med dig. Brug det til at blive klogere og til at blive opmærksom på politiske udfordringer, som du kan være med til at løse. Og brug eksperterne.

Jeg har oplevet flere gange, hvordan professorer og eksperter gerne brugte timer på at gennemlæse og kvalificere et politisk udspil. De er glade for, at deres indsigt kan bringes ind i det politiske arbejde. Det er et fantastisk privilegium, at mennesker står parat til at hjælpe dig med at blive klogere.

2. Dyrk netværk på tværs af partierne

Gode og tillidsfulde relationer på tværs af partierne, og måske særlig på den modsatte fløj, kan være guld værd, når der skal samles flertal, der for eksempel kan bringe en regering i mindretal.

Så dyrk relationerne. Tag en kop kaffe med de kollegaer, som du eksempelvis sidder i udvalg med. Inddrag dem i overvejelser og idéer.
Man behøver ikke at være personlige venner for at opbygge respektfulde forhold. Det handler om at kunne stole på hinanden og tale ud af posen.

3. Afsæt tid til politikudvikling

Det går vanvittig stærkt på Borgen.

Det er ofte, at man tager ind på arbejdet og tror, at man skal løse de opgaver, der står på blokken. Men når dagen er gået, er det noget helt andet, som man har lavet, fordi der pludselig har været en ny, stor dagsorden i medierne, som man måtte forholde sig til. Det kan gøre det svært at få tid til at udvikle nye politiske forslag og løsninger. Og det er en skam – for det er jo en af vores hovedopgaver. Så prøv at holde kalenderen helt fri engang imellem – og tag eventuelt en fast hjemmearbejdsdag.