Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Papes oprør med de moralske herremænd i K

»Hans udtalelser står derfor tilbage som et vidnesbyrd om den arrogance, som konservative tidligere udviste over for DF,« skriver Thomas Larsen om tidligere finansminister Henning Dyremoses sammenligning af DF med Ku Klux Klan. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dag for dag, uge for uge, gennemfører Socialdemokraterne et historisk opgør med tidligere tiders udlændinge- og asylpolitik og kæmper imod de kritikere, der fra sidelinjen kritiserer og udskammer partiets nye kurs.

I starten af ugen skrev det socialdemokratiske folketingsmedlem Dan Jørgensen et indlæg i Politiken vendt mod avisens chefredaktør, Christian Jensen. Redaktøren har fastslået, at der skal være grænser for fattigdomsflygtningenes adgang til Danmark. Ikke desto mindre tordner han ifølge Dan Jørgensen konstant imod de asylstramninger, som S har indgået med regeringen og DF.

I sit indlæg påpegede Dan Jørgensen, at det kræver mod at træffe de beslutninger, der skal bevare sammenhængskraften i Danmark. Han noterede, at S har modet, mens det ville klæde Jensen & Co. at vælge en af tre veje: Enten kunne de stikke piben ind, foreslå noget bedre selv eller anerkende, at de ikke har svar og er villige til at acceptere, at der kommer langt flere mennesker til Danmark, end vi kan kapere.

Dan Jørgensen var ikke den eneste socialdemokrat med et indlæg i avisen.

Under overskriften »Multikulturalisterne lever i en drømmeverden« gik Lars Aslan Rasmussen, MF for S, til angreb på de multikulturelle, der efter hans mening undervurderer alle de udfordringer, som følger med indvandring og flygtningestrømme. Han sammenlignede drømmen om det multikulturelle land med illusionen om det kommunistiske samfund: »Ideen lyder god, men den fungerer ikke i virkeligheden,« skrev han.

Lars Aslan fastslog, at tilhængerne af det multikulturelle samfund holder fast i, at antallet af mennesker med en anden kultur ikke er et problem, selv om realiteterne fortæller en anden historie. Eller som han formulerede det: »Når der er massive problemer med ligestilling i etniske minoritetsmiljøer, hvor imamer i ramme alvor fraråder kvinder at arbejde, og hvor vi kan se, at indvandrerkvinders beskæftigelsesgrad ligger milevidt under danske kvinders, ja, så er det et seriøst problem.«

Han fremhævede, at når undersøgelser viser, at mange herboende indvandrere anser Koranen for at være vigtigere end Grundloven, vil det på sigt kunne underminere retssamfundet. Han beskrev, at det er et stigende problem, at flere indvandrerforældre fravælger det danske samfund og sender deres børn i islamiske privatskoler. Og endelig noterede han, at grupper af unge med minoritetsbaggrund lytter til hadprædikanter, der mener, at man må slå kvinder, dræbe jøder og stene homoseksuelle.

Til sidst fastslog han, at alle kulturer ikke er lige gode: En kvindeundertrykkende kultur er ikke lige så god som en ikke-kvindeundertrykkende kultur, og en intolerant kultur er ikke lige så god som en tolerant kultur. Ifølge Lars Aslan er problemet, at tilhængerne af det multikulturelle samfund ser sig selv »som en slags overmennesker, der er mere humanistiske end alle andre«, og derfor har de så svært ved at se virkeligheden i øjnene.

Dyremose og Ku Klux Klan

Så vidt de seneste socialdemokratiske slag mod Politiken, kulturradikale meningsdannere og støttepartier som Enhedslisten, Alternativet og de Radikale, der har travlt med at kritisere Liste A for partiets kursskift.

Nok så interessant findes der eksempler på de samme konfliktlinjer i den borgerlige lejr, hvor vi forleden fik et usædvanligt indblik i tænkningen hos et af de konservative koryfæer, der fyldte i landskabet, dengang mange konservative havde travlt med at rose egen humanisme og advare mod DF’s menneskesyn.

I en udtalelse til Radio24/Syv sammenlignede Henning Dyremose DF med Ku Klux Klan-bevægelsen i USA. Han sagde:

»Jeg var i min ungdom i USA og oplevede Ku Klux Klan. Det var nogen, der i høj grad var socialister på den økonomiske politik. Det var de fattige arbejdere. Men de var samtidig hadefulde som bare pokker i forhold til negerne. Og det er jo lidt det, jeg oplever i Dansk Folkeparti: At de egentlig er blevet socialister i den økonomiske politik, men de er hadefulde i forhold til specielt de udlændinge, som er muslimer.«

Udtalelsen fik politikere fra DF til at tage sig til hovedet. »Der er mange danskere, som har stemt på Dansk Folkeparti. Det har de gjort, fordi de er bekymrede over udviklingen – og ikke fordi, de vil lynche folk,« fastslog Martin Henriksen, MF for DF.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog afstand, da han på Twitter udsendte denne besked: »Helt skævt at sammenligne Dansk Folkeparti med KKK. Bredt forankret, demokratisk parti vs. racistiske bøller.«

Finansminister Kristian Jensen fulgte samme spor. »Jeg har normalt megen respekt for Henning Dyremose, men jeg har ingen respekt for sammenligningen mellem Ku Klux Klan og Dansk Folkeparti. DF er et folkevalgt parti i Folketinget og har taget ansvar for store beslutninger via det danske demokrati. Det har de min respekt for.«

Hos de Konservative fastslog man, at Dyremoses udtalelser måtte stå for egen regning. »Det siger sig selv, at sammenligningen ikke repræsenterer vores syn på Dansk Folkeparti, som vi i øvrigt har et godt og fortroligt samarbejde med,« lød beskeden fra partisekretær Søren Vandsø.

De Konservative har som bekendt for længst gennemført det skift i udlændinge- og asylpolitikken, som S er ved at realisere. I de senere år har Søren Pape desuden flyttet K tættere på DF og ført sit parti væk fra den gamle garde af socialkonservative, der taler om åbne grænser, mangfoldighed og multikultur, så det kan være svært at se forskellen til de Radikale.

Med sine udtalelser demonstrerer Dyremose, hvordan han står tilbage på perronen, mens de Konservative under Papes ledelse er kørt forbi. Hans udtalelser står derfor tilbage som et vidnesbyrd om den arrogance, som konservative tidligere udviste over for DF, ligesom hans indlæg kan ses som en indirekte hån over for partifællen, Naser Khader, der døgnet rundt må leve under politibeskyttelse. Ikke på grund af Ku Klux Klan, men på grund af radikaliserede og kriminelle grupper i indvandrermiljøet.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator.