Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Overborgmester: Farvel til københavner-bashingen

»Danmark er for lille til splid og grøftegraveri, byområder og landdistrikter er ikke modsætninger.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Vi har ikke glemt København,« proklamerede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og EU-orfører Jan E. Jørgensen (V) i Berlingske 6. oktober. Det har vi nu heller ikke været i tvivl om de seneste år, hvor Venstre-politikere har harceleret over »cafelatte-københavnerne« og »spelt-københavneriet«. Men nu skal piben have en anden lyd. »Ich bin ein københavner,« erklærer de to Venstre-politikere.

Det er dejlige nyheder, for der er brug for en fælles indsats for at styrke København – ikke til konkurrence med andre danske byer, men til at vinde den globale konkurrence mod europæiske storbyer som Stockholm, Hamborg og Amsterdam. Greater Copenhagen – hovedstaden og region Sjælland – trækker omkring 85 pct. af de internationale investeringer og dermed mange arbejdspladser til Danmark. København har et stærkt internationalt brand og Nordeuropas vigtigste lufthavn og er derfor indgangen til Danmark for mange virksomheder og turister.

En lille storby

Men for virkelig at sige »Ich bin ein københavner« kræves også et blik for Københavns mindre glitrende sider og vilje til at støtte visionen om en blandet by for alle.

Regeringen gik heldigvis med til at droppe sit forslag om at sløjfe vores mulighed for at bygge almene boliger i attraktive områder. Der ligger imidlertid fortsat et forslag på bordet om at fjerne knap 60 mio. kr., der er målrettet de ekstraordinært mange socialt udsatte, som søger til København: De hjemløse, de prostituerede og stofmisbrugerne. Vi håber, at Venstre-regeringen også her lægger en ny linje.

For vi står sammen om opgaven om at skabe en succesfuld hovedstad. I en global sammenhæng er København en lille storby, men med Sjælland, Lolland-Falster og Skåne som opland tæller vi næsten fire millioner indbyggere og rykker dermed flere klasser op.

Vi skal med andre ord tænke ud over kommune- og regionsgrænserne og skabe rammerne for et fælles arbejdsmarked, en sammenhængende infrastruktur og en fælles indsats over for virksomhederne. Den strategi møder ikke blot stor forståelse, men aktivt medspil i regionernes kommuner. Vi er begejstret over udsigten til at få regeringspartiet med på vognen.

Danmark er for lille til splid og grøftegraveri, byområder og landdistrikter er ikke modsætninger. Vi burde slet ikke tale om »udkant«, når landets samlede indbyggertal er mindre end de globale byer, som København samarbejder med, og derfor må vi droppe den meningsløse krig mellem by og land. Landdistrikterne har brug for levende og stærke storbyer, og danske storbyer er for små til at klare sig uden velfungerende regioner. Vi ser frem til samarbejdet.