Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Orkester-landskabet udhules øst for Storebælt

Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturministeren og Dansk Folkeparti har ført sparekniven og er kommet med ændringsforslag, der er negative for det klassiske orkesterlandskab.

Først og fremmest er kulturministeren og DF gået til angreb på Sjællands innovative og succesfulde symfoniorkester, Copenhagen Phil. Kulturministeren og DF har for fulde violiner spillet en falsk melodi om, hvordan Copenhagen Phil kun er til gavn for københavnerne uden at nævne, at Copenhagen Phil er et turnerende symfoniorkester på hele Sjælland.

Dermed trækker de provinskortet og gør hele Sjælland til Udkantsdanmark ved at skære 7,8 mio. kr. af Copenhagen Phils budget, som de uddeler til de øvrige landsdelsorkestre vest for Storebælt. Copenhagen Phil mister 20 pct. af orkesterets budget, som de skal finde andetsteds. Hvorvidt de kan finde pengene, er endnu uvist.

Kulturministeren og DF giver to mio. kr. til hvert af de resterende fire landsdelsorkestre. De to mio. lukker alene de huller, som regeringens årlige to procents-besparelser skaber og udgør derfor ingen forskel i forhold til styrkelsen af landsdelsorkestrene.

Argumentet om, at man ved at skære i Copenhagen Phils budgetter når ud til flere landsdele, holder derfor slet ikke. For Copenhagen Phil er landsdelsorkester for hele Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Alene i forrige sæson 2015-16 spillede Copenhagen Phil koncerter i blandt andet Maribo, Vordingborg og Næstved, og orkesteret tiltrækker generelt nyt publikum ved at komme ud på skoler, til bykoncerter, møder erhvervslivet, laver koncerter på hospitaler og meget mere.

Derfor skal der nye løsninger på bordet for at sikre Copenhagen Phils overlevelse og en fortsat styrkelse af alle landsdelsorkestrene. En løsning kan være, at regeringen fjerner de to procents-besparelser på alle kulturinstitutioner, som regeringen selv har indført. Dette vil frigive et beløb på 250 mio. kr. til kulturinstitutioner og orkestre vest for Storebælt.

Vi beder derfor ikke om, at regeringen på nuværende tidspunkt skal tilføre flere penge til området. Men vi beder om, at hele området får ro, og at dets arbejde ikke hele tiden forstyrres af besparelser.

Forslag med sorte huller

Kulturministerens og DFs nedskæring af den klassiske musik i København slutter desværre ikke her.

Begge foreslår, at Koncerthuset skal ledes selvstændigt af andre end DR. Derudover foreslår de, at DRs Symfoniorkestret og kor skal rykkes under samme tag som Det Kgl. Kapel, og at DRs orkestre og kor skal leje sig ind i Koncerthuset under samme vilkår, som de har nu.

To forslag fyldt med sorte huller.

For hvem skal lede Koncerthuset? Og hvem kan overtage Koncerthuset, som stadig har en gæld på ca. to mia. kr.? Hvordan skal det sikres, at DRs orkestre og kor kan leje sig ind i Koncerthuset på samme vilkår, som de har nu? Og hvad er argumentet for, at de nye ejere af koncerthuset skulle vælge DRs orkestre og kor fremfor andre danske eller udenlandske orkestre?

Samtidig vil en udflytning af DRs orkestre ikke blot ramme københavnerne men hele Danmark.

DRs orkestre og kor når lige nu 2,1 mio. danskere gennem koncerttransmissioner i 500 forskellige TV- og radioudsendelser. Hvordan skal en lige så stor kontaktflade nås, hvis orkestre og kor udflyttes fra DR?

Spiller for livet

Efter kulturministerens og DFs ideer om udflytning af DRs orkestre og kor, er der blevet stille på fronten.

DRs orkestres og kors fremtid er blevet skudt til medieforliget 2018. Det er ikke optimale arbejdsvilkår for fuldtidsorkestre og ensembler. Hvordan skal de kunne tænke langsigtet for deres musiske virke med så usikker en fremtid?

Kulturministerens og DFs ideer står derfor tilbage som komplet ulogiske. Ændringer er gode, men ikke blot for ændringens skyld. Og DRs store betydning for formidling af dansk kunst og kultur – herunder musikken – synes så ganske overset.

I stedet har disse ændringer kastet de klassiske orkestre ud i en stor overlevelseskamp, hvor særligt Copenhagen Phil og DRs orkestre og kor spiller for deres fortsatte levetid.

En levetid, som vi håber vil forblive en realitet mange år endnu. Det Kgl. Kapel er allerede skåret til smertegrænsen, og Underholdningsorkesteret er blevet lukket.

Vi ønsker, at orkestrene kan få ro til at udvikle sig og være kreative på deres præmisser. Vi ønsker fortsat, at København skal være en førende kulturhovedstad. Vi ønsker, at befolkningen i alle landsdele af Danmark, og altså også Sjælland, Lolland og Falster, skal have gode muligheder for opleve klassiske orkestre.

Mogens Jensen er MF (S), Søren Søndergaard er MF (EL), Zenia Stampe er MF (R), Jacob Mark er MF (SF), Michael Justesen næstformand, Dansk Musiker Forbund, og Anders Laursen er formand,Dansk Musiker Forbund.