Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Omsorg og retssikkerhed

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De anbragte er nogle af samfundets svageste og kan ikke selv at gøre opmærksom på, når de har været udsat for tvang eller andre overgreb på den personlige frihed. Derfor har vi som samfund et særligt ansvar for at tage os af disse medborgere. Og derfor er det ekstra trist, at de er blevet placeret på ikke-godkendte botilbud, og at der ikke har været nogen kontrol af den tvang, de har været udsat for.

I 2007 blev det afdækket, at der på botilbuddet Tokanten i København ikke var kontrol med den tvang, som de kandicappede blev udsat for. Der blev fra Socialforvaltningen lovet bod og bedring samt tiltag, der skulle forhindre gentagelse. Nu er det senest her i Berlingske afdækket, at der på botilbuddet Møllen fra 2009 er udøvet tvang over for de handicappede, og at der ikke har været nogen kontrol heraf.

Anvendelse af tvang er et alvorligt indgreb i den personlige frihed. Ganske vist udøves det oftest til den handicappedes eget bedste, men tvang er et indgreb i den grundlovshjemlede personlige frihed. Kun i bestemte undtagelsestilfælde må der anvendes administrativ frihedsberøvelse, herunder fiksering. Det er derfor i strid med Grundlovens ånd, når der udøves tvang uden nogen form for kontrol.

Socialforvaltningen lovede i 2007, at det aldrig ville gentage sig. Det gentog sig så i 2009, og det er først blevet afdækket nu. Der er behov for andre og mere håndfaste garantier end blot Socialforvaltningens eget ord for, at alt – fortsat og igen – er i skønneste orden. Forvaltningen har lovet, at der senest i maj er godkendelse af alle botilbud. Det lyder godt, men er hørt før.

Jeg har derfor på socialudvalgets møde 22. april stillet krav om en uvildig gennemgang af alle botilbud og indberetninger af tvang. Der er behov for, at en uvildig myndighed kontrollerer, at der er godkendelser af alle anvendte bottilbud, og at Københavns Kommune ikke længere bruger ikke-godkendte botilbud. Jeg vil derfor stille krav om, at kommunens uafhængige og uvildige revision gennemgår samtlige opholdssteder for at sikre, at de er godkendt. Både af hensyn til de handicappede og for at sikre, at kommunens penge ikke går til tvivlsomme botilbud.

Derudover skal revisionen kontrollere brugen af tvang, så ingen borgere i det skjulte bliver udsat for unødig hårdhændet behandling. Et samfund kendes på, hvordan man tager sig af sine allersvageste. Jeg har højere ambitioner på Københavns vegne.