Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Omskæring har vi kendt til i tusind år

»Men at lovindgreb mod jødisk omskæring er et indgreb i religionsfriheden, mener jeg, er oplagt.«

Birthe Rønn Hornbech, MF (V). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Da otte dage var gået, så han skulle omskæres, fik han navnet Jesus.«

Sådan lyder evangeliet i den danske folkekirke hveranden nytårsdag. Jøderne har omskåret drengebørn i flere tusinde år, og da Jesus var jøde, blev også han omskåret. Vi har i Danmark kendt til omskæringen så længe, vi har været kristne. Omskæring har været praktiseret så længe, der har været jøder i Danmark. I flere hundrede år. Handlingen kan også ses på middelalderlige kalkmalerier i danske kirker. Alligevel opstår der i perioder en debat om omskæring, som om vi var faldet ned fra Månen uden kendskab til vor egen historie.

Jødisk omskæring er religiøst begrundet og ikke bare et tilfældigt jødisk ritual. Omskæring er indbegrebet af at være jøde. Jeg har altid opfattet den som lige så vigtig for jøderne som dåben for kristne. Det er derfor ikke nogen overdrivelse, når overrabbiner Bent Lexner siger, at med et forbud vil der ikke være jøder i Danmark. Det har han ganske ret i. Et forbud vil betyde, at Danmark kan indskrive sig i historien blandt de lande, der har gjort jøderne hjemløse.

Læs også: Politikere tøver med indgreb mod omskæring af drenge

Sundhedsstyrelsen har for længst udtalt sig og vil ikke kræve forbud. Desuden kan Sundhedsstyrelsen til enhver tid gribe ind i konkrete sager, hvor de sundhedsmæssige krav ikke måtte være opfyldt. Det kan jo ikke komme bag på Sundhedsstyrelsen, at indvandringen af muslimer selvsagt har mangedoblet drengeomskæringer. Man må da også formode, at Sundhedsstyrelsen hele tiden har været bekendt med, at masser af mænd i USA lader sig omskære og ikke af religiøse grunde.

I den forbindelse må det understreges, at den jødiske omskæring i Danmark, der altså har været praktiseret i Danmark i flere hundrede år, foregår under fuldt betryggende forhold. De ca. 15 tilfælde om året sker under tilstedeværelse af en læge. Og det kan da ikke være meningen, at det skal gå ud over jøderne, at der eventuelt måtte være sket fejl ved andre omskæringer. Også læger begår fejl.

Læs også: Omskæringsdilemmaet

Enhver kan vel sige sig selv, at en omskæring kort efter fødslen er langt mindre indgribende end på ældre drenge, ligesom enhver bør kunne sige sig selv, at med forbud går det præcis som med aborter i gamle dage. Man fremmer kvaksalveri under stærkt kritisable forhold. Jøderne vil flytte til andre nærved liggende europæiske lande, som ikke har forbud.

Religionsfriheden er naturligvis ikke et argument for, at alt er tilladt. Men at lovindgreb mod jødisk omskæring er et indgreb i religionsfriheden, mener jeg, er oplagt. Jeg kender ikke nok til den muslimske tro til at have en mening herom. Men jeg vender mig stærkt imod den tanke, at en religiøs nødvendighed og en tradition, der er fuldt ud sundhedsmæssig forsvarlig, skulle være en sag for politikerne at lovgive imod.