Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Om at tale dansk i Danmark

03debSørenKrarup.jpg
Søren Krarup, DF Fold sammen
Læs mere

Martin Henriksen, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, har formået noget, som ikke er alle beskåret: Han har sagt noget, som giver alle journalister og politikere, små og store, kvikke og mindre kvikke, lejlighed til at optræde som de kloge og let satiriske. Han har udtalt, at Føtex i Sønderborg skal meddele sig til kunderne på dansk, ikke på arabisk, hvorfor et større skilt på arabisk er en fejl og en misforståelse af situationen i Sønderborg og Danmark.

Straks er det lettere journalistiske vid på tæerne. Åh, må man ikke hjælpe indvandrere i Danmark med at købe ind? Er det forbudt at vise hensyn til fremmede? Det journalistiske vid blomstrer i alle blade, borgerlige som ikke-borgerlige. Her er noget, journalister mener at kunne forstå. Ikke sandt, er det forbudt at give arabiske indvandrere besked om, hvad de kan købe i Føtex?

Dette er et niveau, journalister mener at fatte...

Men Martin Henriksen har jo indlysende ret. I Danmark skal vi tale dansk, og især skal de, der kommer rejsende til Danmark for at bosætte sig i vort arme land, lære at tale det danske sprog. Dette er conditio sine qua non – grundbetingelsen for at bo i Danmark. De fremmede, der kommer hertil for at nyde godt af Danmarks fordele, skal lære at bruge sproget. De skal lære deres børn at tale dansk. De skal have at vide, umisforståeligt, at i samfund og forretningsliv, i institutioner og skole, er det danske sprog slet og ret det grundvilkår, som alle skal respektere.

DEN ARABISKE TEKST i Føtex er begyndelsen til at relativere og sidenhen at suspendere dette forhold. Indvandrerbørn, der kommer i skole uden at kunne tale dansk. Indvandrere, som har boet i Danmark i 15 år, og som ikke taler sproget. Indvandrerkvinder, der køber ind i Føtex og som ikke har gjort sig den ulejlighed at lære det sprog at kende, som også Føtex benytter.

Nu fortæller denne elskværdige forretning indvandrerne, at det heller ikke er nødvendigt. Det nødvendige relativeres. Dette er begyndelsen til at suspendere nødvendigheden. Danmark er gjort multikulturelt. Det danske sprog er kun ét blandt flere i Danmark. Kvinderne, der køber ind og som ikke lærer deres børn at tale dansk, kan klare sig på arabisk, hvorfor deres børn kommer i skole uden at kunne tale dansk.

KÆRE MARTIN, du har fuldstændig ret. Det er dig, der har fattet grundforholdet, mens de kvikke politikere og journalister ikke fatter andet end en mulighed for at virke kvikke og komme med fikse bemærkninger. Små ånders smålighed. Det billige forsøg på at skjule virkeligheden, hvis realitet naturligvis er, at det danske sprog og dermed Danmarks identitet bliver yderligere udhulet.

Tal dansk i Føtex! Også i Sønderborg.