Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Om aldringens elendigheder

Henrik Dahl: Forleden faldt jeg i en avis over en optimistisk artikel. I disse tider er det i sig selv grund til at stoppe op og læse, så det gjorde jeg. Endnu mere forundret blev jeg, da jeg kom ind i artiklen, for det viste sig, at ophavet til det positive budskab var Ældre Sagen.

Foto: Pr-foto

»Nutidens og fremtidens ældre er i bedre form både fysisk og socialt end gamle i tidligere generationer, og det skal samfundet indrette sig på,« siger direktør Bjarne Hastrup og fortsætter på u-jammerlig vis med at hævde: »En 70-årig i dag har helbred og fysik, som en 60-årig havde for få årtier siden.«

Jeg begyndte ærlig talt at blive lidt bekymret, for hvad skal en interesseorganisation lave, når den ikke jamrer? Er Bjarne Hastrup, denne jammerens stormester, eller forhenværende stormester, virkelig faldet så meget af på den - undskyld: med alderen - at han har glemt, hvad der står på side 1 i Håndbog for lobbyister?

Men så nærmede jeg mig midten af artiklen og så, at det kun er Hastrup personligt, der har skiftet stil. En Curt Liliegreen, der havde stået for undersøgelsen, præsenterede læserne for det, jeg indtil jeg så Hastrups ikke-jammer, betragtede for obligatorisk for alle pressemeddelelser-forklædt-som-forskning-forklædt-som-avisartikler: overraskelsen over noget, der ikke overrasker nogen andre.

»De ældre er mere aktive, end vi havde forventet. Den med, at de sidder alene og forladt i deres hjem og ønsker sig noget andet, er en myte,« siger Liliegreen.

For nylig skulle jeg holde foredrag i en kommune, der havde lavet en ny ældrepolitik. Det fik mig til at lave følgende liste: Faye Dunaway, Bob Dylan, Charlie Watts, Paul Simon, Art Garfunkel, Hank B. Marvin, David Crosby. Et udpluk af dem, der i 2011 rundede de halvfjerds, og som i år skal i gang med at sende lykønskninger til Lou Reed og Paul McCartney i samme anledning.

Det er godt, at Ældre Sagens direktør er begyndt at se virkeligheden i øjnene. Nu skal vi bare have resten af de unge mennesker, der lever af at skabe en illusion om aldringens elendighed, til at indse det, alle med hang til god musik hele tiden har vidst.