Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ole Birk Olesen: Boligpriserne i København skal ned – og ikke kun de almene

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mit forslag om at bygge højere og tættere i København har givet anledning til en del debat. Det er jeg glad for, for det er netop det, der er en del af pointen. Kommunen skal turde tænke mere frit og se muligheder frem for begrænsninger, for det er et problem, at mennesker med almindelige lønninger har sværere og sværere ved at betale en bolig i København. Så langt er jeg enig med næstformand for det almene boligselskab AKB København, Mikkel Warming, som onsdag 27. september slog et slag for de almene boliger her i avisen.

Men der stopper enigheden så også, for Mikkel Warming skyder mig i skoene, at jeg er imod almene boliger og kun interesserer mig for at skabe boliger for dem med de højeste indkomster. Dermed misforstår han hele pointen med mit forslag. Pointen er netop, at det ikke er nok at sørge for, at 25 pct. af boligerne på markedet i København er til at betale. Mikkel Warming nævner selv, at 80 pct. af danskerne simpelthen ikke har råd til andet end en almen bolig i København.

Større udbud

Vi skal have flere boliger, der er til at betale. Mange flere. Og det får vi kun ved at skabe et større og mere varieret udbud af boliger, der passer til folks behov. Altså ved at bygge mere, højere og tættere, så befolkningstætheden bringes op, og priserne reduceres. Det kan også være relevant at bygge på nye arealer og fortætte beboelsen omkring S-togstationerne tæt på København.

Det falder i den forbindelse Mikkel Warming for brystet, at jeg bruger Manhattan som eksempel på et sted, hvor markedet i højere grad kan møde efterspørgslen på små boliger. Så lad mig i stedet bruge et hjemligt eksempel. På Nørrebro i København bor der omkring 19.000 personer pr. kvadratkilometer. Til sammenligning bor der under halvt så mange pr. kvadratkilometer i Københavns øvrige bydele. Det skyldes bl.a., at Nørrebro er tæt bebygget, ikke af højhuse, men af højere og tættere stående huse end i mange andre bydele.

Løser ikke problemet

Jeg er ikke imod almene boliger, men det løser ikke problemet med stigende boligpriser, at man giver en lille andel af de boligsøgende en offentlig støttet bolig med lavere husleje end markedslejen. De almene boliger bidrager til løsningen af vigtige boligsociale problemer, men de er ikke egnet til at bremse boligprisudviklingen i København.

For at skabe større klarhed om boligproblemerne og mulige løsninger har jeg igangsat en analyse, som skal identificere og afdække de barrierer og incitamenter, der er for at få skabt et større og mere varieret udbud af boliger – i København og i landets øvrige større byer.

Ole Birk Olesen (LA) er transport-, bygnings- og boligminister.