Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Østeuropæerne kan

Østeuropæerne har noget at have deres selvbevidsthed i om at gøre tingene på den rigtige måde. De har allerede vist, hvordan man styrer gennem en økonomisk krise. De har gennem årene evnet at holde de offentlige udgifter i stram snor.

Professor Peter Nedergaard: "Østeuropæerne er ikke bange for at lade det gøre ondt, hvis de vil opnå noget." Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Det Europæiske Råds møde i juli angående udpegningen til diverse EU-poster ikke gik som forventet, skyldes det især, at østeuropæerne ville have medbestemmelse. De ville ikke længere være stemmekvæg. De ønskede, at den mest kompetente skulle være EU’s udenrigschef og ikke den, som diverse politiske studehandler havde udset. Det er sandsynligvis en selvbevidst holdning, som vi lige så godt kan vænne os til i Vesteuropa, og som vi dybest set skal være glade for.

Østeuropæerne har nemlig fat i den lange ende. De har noget at have deres selvbevidsthed i om at gøre tingene på den rigtige måde. De har allerede vist, hvordan man styrer gennem en økonomisk krise. De har gennem årene evnet at holde de offentlige udgifter i stram snor. De har ikke mange ekstravagante ordninger for overførselsindkomster. I disse lande kan det normalt altid betale sig at arbejde. Man er endda villig til i stort tal at rejse til andre lande, hvis det er der, jobbet er. Godt nok bliver de der tit mødt med kritik. Ikke fordi de lægger nogen til last, men fordi de arbejder for hårdt og er for flittige. Det er imidlertid den slags kritik, som vi i Vesteuropa burde holde os for gode til, og som østeuropæerne bør lade gå ind af det ene øre og ud af det andet.

Alt i alt repræsenterer østeuropæerne det, som engang kendetegnede europæerne generelt: kompetence, hårdt arbejde, mobilitet, ansvarlighed. Østeuropæerne er de ægte europæere.

Da Polen gennemførte et professionelt formandskab i EU for nogle år siden, skete det med ønsket om »mere Europa«, men det var »mere Europa«, som Polen så det: klogere brug af de fælles ressourcer og mere ens vilkår for, at varer og tjenesteydelser kan bevæge sig rundt. Derimod var man ikke tilhænger af at sende flere penge til lande, som ikke overholdt de fælles regler. Disse lande måtte blot tage sig sammen. Polen var også i sin tid – i lighed med de andre østeuropæiske lande – tilhænger af Kommissionens forslag om mere fri handel i EU med serviceydelser (som den borgerlige danske regering i parentes bemærket var imod), fordi man ved, at man har en god chance for at klare sig godt, hvis vilkårene er ens, fordi man er villig til at bestille noget.

Lad mig også komme med et konkret eksempel. Vi har været så heldige, at Caroline Wozniackis forældre i sin tid slog sig ned i Danmark. Dermed fik Danmark endelig en toptennisspiller, som vi var alt for tilbagelænede til at producere selv. Tennisspilleren Frederik Fetterlein kom i en bog for nogle år siden ind på, hvordan Caroline Wozniacki har nogle helt andre værdier end han selv.

»Jeg tror, det skyldes en eneste faktor: Nemlig at Caroline ikke indeholder et eneste dansk gen. Hun er 100 procent polak og vokset op med østeuropæiske dyder som for eksempel at træne hårdt, træne ofte og træne, selvom det gør ondt,« skrev Fetterlein i bogen.

Østeuropæerne er ikke bange for at lade det gøre ondt, hvis de vil opnå noget. Den østeuropæiske selvbevidsthed på makroplan har rod i stærke træk på mikroplan. Er det i de østeuropæiske lande og i de bedste østeuropæiske karaktertræk, at hele Europa forhåbentlig en dag skal genfinde sig selv, hvis man skal undgå at blive udkonkurreret?