Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Økologisk produktion er ikke bæredygtig

»Hvem skal betale for, at økologisk produktion skal fortrænge den mere naturvenlige, miljøvenlige og klimavenlige konventionelle produktion?«

Bent Knudsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor længe kan Landbrug og Fødevarers ledelse vende ryggen til over 90 procent af medlemmerne for at tilgodese under ti procent af medlemmerne? Specielt når det samtidig fører os længere væk fra målsætningen for natur, miljø og klima?

Det spørgsmål melder sig, når man læser det indlæg, Landbrug og Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup, leverer i Berlingske 4. august under overskriften »Vi tror på økologi – men omlægning tager tid«. Pudsigt nok handler økologi altid om at »tro«. Det virker, som om Karen Hækkerup befinder sig i en anden verden.

Hun burde føle sig glad og stolt over at sidde i toppen af en organisation, hvor under ti procent af produktionen foregår efter gammeldags økologiske principper med »religiøs« fornægtelse af en række vigtige hjælpemidler, mens langt over 90 procent af produktionen gennemføres efter mere avancerede principper med moderne hjælpemidler, der sikrer et langt bedre udbytte, en mere skånsom behandling af verdens naturressourcer samt væsentligt mindre udledning af næringsstoffer til miljøet og klimagasser til atmosfæren.

Hun repræsenterer et erhverv, hvor – billedlig talt – mere end 90 procent »kører i moderne miljøvenlige hybridbiler, der kører over 20 km på literen«, mens under ti procent »kører i gammeldags karburatorbiler, der kører under ti km på literen«. Hvorfor er hun så ikke tilfreds? Hvorfor melder hun ud, at hun alligevel »tror« på de gammeldags biler og vil kæmpe for flere af dem?

Karen Hækkerup bebuder at ville »sørge for, at der i fremtiden er salg i økologi«.

Man må spørge: Hvorfor og med hvilke midler? Hvem skal betale for, at økologisk produktion skal fortrænge den mere naturvenlige, miljøvenlige og klimavenlige konventionelle produktion? Tør hun tage ansvaret for at gennemføre foranstaltninger, der måske nok er »politisk korrekte« for det rød-grønne segment, men beviseligt er skadelige i forhold til målsætningen for natur, miljø og klima?

Økologisk produktion er simpelt hen ikke bæredygtig og er af samme grund ikke nævnt med et eneste ord i FNs netop offentliggjorte Agenda for en Bæredygtig Udvikling frem mod 2030.

Det er i samfundets interesse at fremme gode, sunde og tilstrækkelige fødevarer. Men det kan aldrig blive en samfundsopgave at sikre miljøbelastende gammeldags livsstilsmad til folket, ligesom det aldrig kan blive en samfundsopgave at sørge for miljøbelastende veteranbiler til folket.

Lad det være en personlig beslutning, hvad der skal puttes i munden. Det skal hverken politikere, organisationer eller supermarkedskæder intervenere i!