Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ødelæg ikke vores Vesterhav med kystnære vindmøller

»Kære politiker, kør en tur til Vesterhavet. Kravl op over klitterne. Nyd det frie udsyn over Vesterhavet, og indrøm, at du har taget fejl.«

Regeringen givet tilladelse til ti forsøgsprojekter, som skal bygges i kystområderne. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har afvist, at regeringen vil fjerne strandbeskyttelsen permanent, men Danmarks Naturfredningsforening er fortsat urolig for de uberørte kysters fremtid. Her er Søndervig i Ringkøbing-Skjern kommune, hvor de planlægger at bygge Søndervig Feriepark. Projektet består af 500 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på ca. 750 mio. kr. - 1 mia. kr. Det forventes endvidere, at projektet vil give en årlig stigning på op mod 620.000 udenlandske overnatninger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor sætter tusindvis af danskere og endnu flere udlændinge sig hvert år i bilen for at køre til den jyske vestkyst? Svaret er enkelt, de vil se og mærke det buldrende Vesterhav. Det er suset fra Vesterhavet og ikke synet af flakkende vindmøllevinger, der trækker. De planlagte kystnære vindmølleparker, Vesterhav Syd og Nord, vil flå mindst 30 kilometer dyrebar natur ud af Danmarkskortet og, endnu værre, ud af folks hjerter – helt uden grund.

Når mine forældre tilbage i 1970erne på en varm sommerdag stod ekstra tidligt op og røgtede dyrene, var det ofte, fordi vi skulle en tur til Vesterhavet. Kærligheden til Vesterhavet har jeg som generationer før mig fået ind med modermælken.

Min modstand mod kystnære vindmøller handler ikke om turistflugt, butiksdød og faldende sommerhuspriser. Den bunder derimod i en sorg over, at hundredtusindvis af mennesker skal miste noget værdifuldt, nemlig glæden ved at opholde sig ved kysten. Jeg er sikker på, at mange kan genkende den lykkefølelse, der fylder kroppen, når man kravler op over klitterne og mødes af Vesterhavets blå.

Livslang og nedarvet kærlighed til Vesterhavet er åbenbart en overvurderet luksus, der uden konsekvenser kan skylles ud med badevandet.

Kære politikere, hvis I er i tvivl om, hvorfor så mange drages af Vesterhavet, så findes der et uvidenskabeligt, men utvetydigt vidensbyrd på Instagram under hashtaggene #klegod, #søndervig osv. På lidt mere end hvert andet motiv har besøgende valgt at dele billeder af himmel og hav. Hvis Instagram stadig findes i 2021, hvor mølleparkerne skal stå færdige, vil tyve 190-meter høje vindmøller næppe være det feriemotiv, instagrambrugere vil dele for at iscenesætte sig selv og deres feriedestination.

Jeg er så uendelig trist over, at det er lykkedes vindmølleindustrien at overbevise folkevalgte politikere om, at kystnærhed er visionært. Det er billigere, men ikke visionært. Da nogle parter bag energiforliget i efteråret fik kolde fødder, gik resten af forligskredsen desværre i sort. De glemte helt at genoverveje den kystnære placering og endte i stedet i et unuanceret slagsmål om ja eller nej til vindmølleparkerne.

Kære politikere, I skal gøre det, der er rigtigt for menneskets fortsatte eksistens, men I må ikke ødelægge livet for os, der skal leve her nu. Det utroligt glædelige er, at der findes en nem løsning, nemlig at flytte vindmøllerne længere ud på havet. Vindmøller er en forbigående teknologi, og så længe vi ikke har fundet på noget bedre, skal de placeres langt ude på havet, hvor de ikke ødelægger noget for nogen.

Kære politiker, kør en tur til Vesterhavet. Kravl op over klitterne. Nyd det frie udsyn over Vesterhavet, og indrøm, at du har taget fejl. Start forhandlinger med Vattenfall med henblik på at flytte møllerne længere ud på havet. Det første spadestik er ikke taget, så det er ikke for sent at råde bod på en forkert placering.