Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Obamas klimaplan kan skabe danske job

Præsident Obama har for nylig lanceret den mest ambitiøse klimaplan, en amerikansk præsident nogensinde har fremlagt. Med planen vil Obama lave en omfattende grøn omstilling af den amerikanske energisektor ved at bevæge sig væk fra kul på kraftværkerne, satse massivt på vedvarende energi og fremme energieffektivitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Obamas klimaplan vil uden tvivl gøre det lettere at nå en aftale på klimakonferencen i Paris til december. Når USA tager ansvar, får det forhåbentlig andre lande til at tage større hensyn til klimaet. Men Obamas klimaplan er også godt nyt for Danmark.

Hvis klimaplanen bliver gennemført, er der mulighed for at styrke eksporten af energiteknologi og skabe nye danske arbejdspladser. Den samlede energiindustri beskæftiger ifølge en opgørelse fra DI godt 56.000 mennesker i Danmark. Det er medarbejdere i danske virksomheder, der producerer energiteknologi som vindmøller, fjernvarmerør og kedler til kraftværker eller leverer operationel service til styring og systemintegration af disse.

Energiindustrien har udviklet sig til et vigtigt erhverv for Danmark. Sidste år eksporterede danske virksomheder energiteknologi for 74,4 mia. kr., eller hvad der svarer til 12 pct. af Danmarks samlede vareeksport. Det var rekord og en stigning på knap 11 pct. i forhold til eksporten året før.

Med klimaplanen vil præsident Obama reducere de amerikanske kraftværkers CO2-udledning med 32 pct. i 2030, mens mængden af vedvarende energi vil stige betydeligt i samme periode. Det vil skabe en massiv efterspørgsel efter netop de produkter og teknologier, som danske virksomheder og medarbejderne i produktionshallerne er nogle af de bedste i verden til at fremstille og bringe i anvendelse.

Det gælder ikke kun klassiske grønne energiteknologier som vindmøller, termostater, isolering og termoruder, for amerikanerne vil også have behov for at investere i nye kedler til kraftværkerne, bedre røgrensningsanlæg og moderne teknologi til effektiv forbrænding af fossile brændsler.

I DI og Dansk Metal vurderer vi, at præsident Obamas klimaplan kan styrke den danske eksport af energiteknologi og dermed også sikre endnu flere arbejdspladser i energiindustrien. Eksporten af energiteknologi til USA har fra 2005 til 2014 i snit været på ca. seks mia. kroner om året og udgør dermed 10-12 procent af den samlede danske vareeksport til USA. Ud fra de oplysninger, vi har fra Obamas klimaplan, er en fordobling af eksporten af dansk energiteknologi frem mod 2030 ikke urealistisk. Og det vil uden tvivl smitte positivt af på antallet af nye arbejdspladser i sektoren.

Men de nye danske arbejdspladser og eksportvæksten kommer ikke af sig selv. Danmark har siden 1970’erne ført en ambitiøs og politisk bredt funderet klima- og energipolitik, hvor store satsninger på energibesparelser og vedvarende energi har bidraget til en række styrkepositioner for vores virksomheder. Det er en satsning, som vi skal lukrere på i situationer som disse, hvor præsident Obama kommer på banen med en ambitiøs klimaplan.

Vi har meget at byde på, men det må ikke blive en sovepude. Det er ikke en selvfølge, at udenlandske virksomheder eller andre lande i fremtiden vil se mod Danmark, når de skal investere i den nyeste energiteknologi.

For det første vil det kræve en aktiv indsats fra både politikere og erhvervsliv at åbne dørene endnu mere til eksportmarkeder i vækst. Danmark har f.eks. gode erfaringer med myndighedssamarbejde omkring energi- og klimapolitik med en række vækstlande, heriblandt Kina, som har udviklet sig til et af verdens største markeder for en række energiteknologier.

Myndighedssamarbejde kan være en særdeles effektiv døråbner til øget kommercielt samarbejde og eksportmuligheder. Senest er regeringen i færd med at udsende danske vækstrådgivere til lande som Indonesien og Tyrkiet, der kan være med til at skabe gode betingelser for danske virksomheders eksport af energiteknologi. Det er derfor oplagt at styrke vores eksportorienterede indsats for at gribe de nye eksportmuligheder som dem, der f.eks. ligger i præsident Obamas klimaplan.

For det andet har præsident Obama gjort det meget klart, at han har et skarpt øje på omkostningerne, og at den grønne omstilling ikke må blive en økonomisk klods om benet på de amerikanske forbrugere og virksomheder. Det er altså ikke nødvendigvis nok at producere de bedste vindmøller, kedler eller termostater. De skal også være til at betale og anvende på en måde, så det giver mening rent økonomisk. Og det er præcis derfor, at vi har gode muligheder.

Vi har meget at byde på i Danmark i forhold til konkurrencedygtige energiløsninger. Danmark har bl.a. vist, at det er muligt at udvikle teknologier som havvindmøller og drive prisen på el herfra ned. Men det er ikke nok, at vi ved det, og roser os selv for det. Vi skal også skabe fremtidens løsninger, der spiller intelligent sammen i et mere og mere integreret energisystem. Og det skal ske med et fortsat fokus på omkostningerne – ikke mindst PSO’en.

Vi er slet ikke i tvivl om, at Danmark som en samlet »business case« er interessant for amerikanerne og andre lande. Det er nu, vi skal drage fordel af vores investeringer i energiområdet gennem mange år og samtidig vise, at ambitioner hænger godt sammen med et fokus på bundlinjen – både for virksomhederne og for samfundet. Det er ikke kun noget, der optager os, men også amerikanerne og andre ledende lande i verden.

Vækstpotentialet i Obamas klimaplan er meget lovende - nye danske arbejdspladser og en fordoblet eksport er gode nyheder. Vi er klar til at skabe flere danske arbejdspladser i fællesskab. Og vi vil arbejde målrettet for at bringe eksporten til USA op på et højere niveau end i dag.