Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Obama har skuffet - derfor vandt Trump

»Det var mavefornemmelsen og ikke fornuften, der afgjorde stemmeafgivningen. Som en farmer i Idaho sagde til mig: 'Jeg ved godt, at Trump lyver, men jeg tror alligevel på ham.'«

Foto: WIN MCNAMEE

Donald Trump trodsede meningsmålingerne, såkaldte USA-eksperter og de dominerende medier på begge sider af Atlanten.

I de seneste par måneder har jeg rejst rundt i »Trump-land«, eller Udkantsamerika, i stater som Wyoming, Idaho, Montana og West Virginia. Det var slående, at det først var efter en længere snak – helst over en øl – at Trump-tilhængerne talte frit fra leveren. Det var ikke politisk korrekt at stemme på Trump, og derfor fangede meningsmålingerne ikke styrken af Trump-bevægelsen. Lidt på samme måde som det i sin tid ikke var politisk korrekt at fortælle, at man herhjemme stemte på Dansk Folkeparti.

På min odyssé var det tydeligt, hvor upopulær Hillary Clinton er. Hun bliver af mange amerikanere anset for at være en levebrødspolitiker, der udelukkende er i politik for pengenes og magtens skyld.

Mange Trump-støtter fortalte, at de med deres stemme på Trump ville sende et »wake-up call« til den korrupte elite i Washington. Nogle gik så langt som til at sige, at de stemte på Trump bare for at se, hvad der skete – realiteten er, at de ikke følte, at de havde noget at miste, og at de brændende ønskede forandring, næsten uanset hvilken karakter den får. Men de ønsker en forandring tilbage til fortiden, til »America as it used to be«, som en købmand i Montana betroede mig

Han lyver muligvis, men jeg tror på ham

Trump er ny i politik og ikke en del af »the establishment«, og det viste sig at være hans fordel. Hans historie som succesrig forretningsmand har overbevist mange om, at så kan han nok også ordne landets problemer. Amerikanerne er trætte af kliker og klaner i politik. Først Bush og så Clinton.

Det er tillige sandsynligt, at USA ikke er klar til en kvindelig præsident. På øst- og vestkysten er ligestillingen som i Europa. Men i »small town America« går man i kirke, og det er de traditionelle familieværdier, der dominerer. »Vi kan stemme på en dumrian og så på en kvinde,« som en farmer i Wyoming betroede mig.

Det er slående, at et klart flertal af amerikanerne fandt, at det var Clinton, der vandt de tre TV-dueller mellem hende og Trump. Alligevel stemte de på Trump. Fordi det var mavefornemmelsen og ikke fornuften, der afgjorde stemmeafgivningen. Som en farmer i Idaho sagde til mig: »Jeg ved godt, at Trump lyver, men jeg tror alligevel på ham.«

Men de etablerede medier »glemte« også, at masser af amerikanere slet og ret er enige i Trumps politik: De ønsker indvandringen bremset, de vil ikke have deres job eksporteret til Kina og er trætte af, at USA sender soldater og dyrt militært isenkram til lande, som de dårlig nok kan finde på et landkort. Trumps støtter er også dødtrætte over, at allierede – ikke mindst i Europa – kan tørre regningen for det militære forsvar af på USA og i stedet bruge pengene på velfærd. Velfærd som disse mennesker føler, at amerikanerne i den grad selv har behov for.

Partiske medier

Med denne anti-globaliseringsretorik tiltrak Trump masser af vælgere, som under primærvalgene støttede demokraten Bernie Sanders. Trump repræsenterer en oprørsbevægelse mod den amerikanske elite og resten af verden. Han har givet stemme til den vrede og frustration, mange amerikanere føler efter otte år med Obama. Trump har haft succes med at fremstille sig som folkets mand, som forstår, hvordan den almindelige amerikaner tænker og føler.

Trump havde en oplagt pointe, når han hævdede, at de etablerede medier i USA klart var partiske til fordel for Clinton. Men det hjalp ikke Clinton ved valget. Denne bias til ugunst for Trump bekræftede blot hans vælgere i, at de var oppe imod magten, eliten og de korrupte beslutningstagere. At det var Davids kamp mod Goliat.

Stereotypen om Trump-vælgeren siger: 50+, hvid mand, kort uddannelse. En frustreret svag mand, som er presset af ligestillingen og af minoriteter på fremmarch. En vælger der stiver sin manderolle af ved at gå med våben – og så stemme Trump. Der er en kerne af sandhed i denne stereotyp. Men masser af kvinder, familier med børn og folk i gode job delte dette dybtfølte ønske om forandring. Og følte, at Obama har skuffet og ikke har været præsident for hele USA.

De danske politikere har over en kam været enige om undsige Donald Trump. Men nu skal de nok snart finde kammertonen og en grimasse, der kan passe.