Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nyt strålebehandlingsanlæg er nødvendigt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bedre kræftbehandling - men ikke for alle.

Det kan blive tilfældet, hvis de ansvarlige politikere holder fast i planen om kun at placere en ny effektiv strålekanon på Skejby Sygehus i Århus og ikke give mulighed for et tilsvarende anlæg på Rigshospitalet i København. Region Hovedstaden er ellers klar til at investere 300 millioner kroner i en ny strålekanon til Rigshospitalet, men har ikke fået tilladelse hertil på grund af en beslutning om at samle al satsning på området i Århus.

Dette vil være et stort tab for kræftbehandlingen på Rigshospitalet og dermed for hele Østdanmark.

Men det vil også være et stort tab for mange hundrede patienter - heriblandt mange kræftramte børn - der ellers har haft gavn af Rigshospitalets store ekspertise inden for kræftbehandling.

Den nye strålekanon - et såkaldt partikelterapianlæg - kan give kræftpatienter en mere målrettet strålebehandling med samme effekt, men med langt færre bivirkninger og senfølger. Det er et kæmpe fremskridt for kræftbehandlingen i Danmark og vil kunne hjælpe hundredvis af patienter over hele landet. Hidtil er udvalgte danske patienter med hjernetumorer blevet sendt til Tyskland eller USA for at få en sådan strålebehandling. Snart bliver det muligt at give behandlingen herhjemme, men det bør ske i tæt sammenhæng med og nærhed til den øvrige kræftbehandling, hvilket ikke mindst for børn og deres familier er særligt afgørende.

Behandlingen vil med tiden kunne minimere risikoen for bivirkninger og senfølger, som mange kræftpatienter i dag har på grund af deres behandling. Derfor bør der også være mulighed for at etablere det nye anlæg i både Århus og København på samme måde som sundhedsmyndighederne i Norge har besluttet at placere de nye strålekanoner tre steder i landet for at leve op til efterspørgslen.

Samtidig er det fagligt ulogisk og uholdbart, hvis ikke Rigshospitalet - som Nordens største center inden for blandt andet behandling af kræftramte børn - ikke har et partikelterapianlæg på lige fod med mange tilsvarende store udenlandske kræftcentre. I behandlingen af kræftramte børn er BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet internationalt anerkendt for sine behandlingsresultater og sin omfattende forskning, og vi behandler i dag to tredjedele af danske børn med hjernetumorer.

Kræft er fortsat den hyppigste medicinske dødsårsag hos børn over et år, men med omfattende forskning og et tæt tværfagligt samarbejde kan vi i dag helbrede mere end 80 pct. af børnene.

De senere års satsning på forbedret behandling af kræft hos både børn og voksne har således været både nødvendig og effektiv. De mange kræftpatienter har krav på behandling med færrest mulige bivirkninger og her kan den nye strålekanon hjælpe mange. Indsatsen bør ske i sammenhæng med den øvrige behandling - præcis som det sker på Rigshospitalet.

Derfor skal Region Hovedstaden have mulighed for at etablere en ny strålekanon på Rigshospitalet.