Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nye tider i By & Havn: Endelig får kulturen en plads i bybilledet

Med ansættelsen af Anne Skovbro som ny direktør for By & Havn er der kommet nye toner fra byudviklingsselskabet, som hidtil har skabt golde og sterile byrum. Ny plan for tunnelfabrik i Nordhavn tyder på, at der nu satses på kultur i stedet for alene fantasiløse lejlighedsbyggerier.

Sådan kan den gamle ØTC-hal i Nordhavn komme til at se ud. Hallen blev oprindeligt brugt til byggeriet af Øresundsforbindelsen. I dag bruges den som lagerhal, men i fremtiden kan den blive omdannet til et gigantisk kulturhus. Illustration: By & Havn Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i denne søde juletid er der kommet en fin gave til københavnerne fra uventet hold. Det kommunale byudviklingsselskab, By & Havn, som hidtil har gjort sig bemærket ved at skabe golde og sterile byrum som Ørestaden og Teglholmen, har fået en helt ukarakteristisk god idé.

Ane Cortzen Fold sammen
Læs mere

Den gamle tunnelfabrik i ydre Nordhavn, som blev brugt til at støbe gigantiske tunnelrør til Øresundsforbindelsen, skal mod sædvane ikke rives ned for at give plads til endnu et fantasiløst lejlighedsbyggeri. Den skal ej heller sælges til stenrige kapitalforvaltere. Nej, den skal omdannes til et fleksibelt, åbent kulturhus til glæde for iværksættere, kulturfolk, kunstnere og os københavnere i almindelighed. Halleluja!

I Københavns ydre Nordhavn ligger denne enorme hal. Den er 261 meter lang og 125 meter bred. Tanken er, at bygningen skal omdannes og danne rammen for værksteder, atelierer, mødelokaler, spisesteder, studieboliger og forskellige sports- og legefaciliteter. Foto: Ole Malling Fold sammen
Læs mere

Den helt enorme hal, som er hele 261 meter lang og 125 meter bred, har hidtil henslæbt en trist tilværelse som lagerbygning. Den burde ellers være dødsdømt på forhånd, som så mange af byens store, industrielle rum. Tænk blot på hallen på Papirøen eller Forum på Frederiksberg, som begge snart skal lade livet for at give plads til lejlighedsbyggeri.

Levende by

De mange kvadratmeter er simpelthen for fristende at lade ligge for entreprenante bygherrer. Men selvom det er godt for væksten på kort sigt, er det virkelig ærgerligt for byens fællesskab. Der mangler simpelthen store, offentlige rum, hvor vi kan mødes. Alt det, som gør byen levende, sjov og mangfoldig – og som gør, at vi gerne vil bo der – ender med at forsvinde. Og så gider ingen, paradoksalt nok, at bo der.

»Alt det, som gør byen levende, sjov og mangfoldig – og som gør, at vi gerne vil bo der – ender med at forsvinde. Og så gider ingen, paradoksalt nok, at bo der.«


Selvom der er lavet de obligatoriske fesne 3D-tegninger med glade, aktive mennesker, der nyder livet i det kommende gigantiske kulturhus, så ved By & Havn endnu ikke helt specifikt, hvad tunnelfabrikken kommer til at indeholde – men de har en krystalklar vision om, at bygningen skal skabe rum for fællesskab og synergi mellem forskellige kulturaktører. Og det er sandelig nye toner fra By & Havn, som ellers kun har haft finansielt overskud for øje. Nu taler de om at sætte kulturen i højsædet og indtænke rammerne for bylivet fra starten af.

Tunnelfabrikken er placeret tæt ved krydstogtterminalen og håbet er, at den ombyggede tunnelfabrik også kan blive en attraktion for turister. Illustration: By & Havn  Fold sammen
Læs mere
Foto: By&Havn.

Jeg tænker, at denne nye tilgang må hænge sammen med den nylig tiltrådte direktør, Anne Skovbro. Hun kom fra et job som filantropidirektør for Realdania og har tydeligvis ved selvsyn oplevet, hvordan det kan betale sig at investere langsigtet i kultur og bygningsarv.

By & Havn skal selv bygge og drive tunnelfabrikken, men i partnerskab med investorer, som altså også skal forpligte sig på at drive kulturhus, hvis de vil bygge i Nordhavn. En genial konstruktion, som tvinger kapitalstærke bygherrer til at tage ansvar for byens udvikling. Det er løsninger som dette, der skal redde barnet fra at blive smidt ud med badevandet i iveren efter at bygge nyt og hurtigt.

Endelig kom der nogen som forstår, at kultur ikke blot er et drys flormelis på kagen, men rent faktisk er den gær, som får det hele til at udvikle sig. Jeg glæder mig til at tage en bid!