Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nye stemmer skal styrke – ikke svække – demokratiet

Vi har brug for en bred og rummelig offentlig debat i Danmark. Men når Alternativet og andre partier opstiller nydanske politikere, bliver de nødt til at slå helt fast fra start, at ikke alle meninger er gangbare.

09DEBYildiz.jpg
Yildiz Akdogan: »Vi har som samfund brug for også at kunne rumme, at folk bliver klogere, ældre og udvikler sig. Al ære og respekt for det. Men vi skal passe på, at det ikke kammer over i misforstået rummelighed. For Alternativet gør Ahmad en bjørnetjeneste, når de stiller ham op uden at gøre ham klar over demokratiets principper.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere

Da jeg for over ti år siden skrev min klumme »Aktive medborgere søges« hos Politiken, fik jeg meget ros af min daværende redaktør. For flere unge med minoritetsbaggrund skulle deltage i debatten, lød det. Det ville være godt for dem, men også for demokratiet, da mangfoldigheden ville skabe rum for en god, saglig og oplysende debat.

Det var tilbage i 2004, og mange flere danske stemmer med minoritetsbaggrund deltager i dag i den offentlige debat. Hurra!

Yahya Hassan og Ahmad Mahmoud har begge givet os et indblik i ghettoens brutalitet og skyggeside. Parallelsamfund, der hæmmer integrationen. Børn, der gentager forældrenes mønstre, og misforståede normer, der fastholder folk i en passiv tilstand.

Blandt de dygtige kvindestemmer har en af bannerførene for den seksuelle frigørelse været den unge afghanskfødte Geeti Amari. Elmas Berke og Halima Abassi har været de store forkæmpere for de udsatte, udstødte kvinder i de undertrykte hjem og på krisecentrene. Khaterah Parwani har vist os, hvordan radikale miljøer som Hizbut-Tahrir kan ødelægge mange unges selvværd og fremtid. Og den tidligere formand for Ny-Dansk Ungdomsråd, Natasha Al-Hariri, er billedet på en moderne troende feminist, der sætter sit tørklæde, som hun vil. Bare for at nævne et par stykker.

Disse stemmer taler fra hver sin position, og de er langtfra enige. Og godt for det. For de viser den mangfoldighed, der er blandt nydanskere, som ellers i disse tider alle risikerer at blive slået i hartkorn med de formørkede meninger fra Grimhøjmoskeen.

Det bringer mig til min opfordring til de nye nydanske stemmer i dansk politik. For noget tyder desværre på, at vi gentager 00ernes fejl, hvor en række politiske kandidater ikke ville forholde sig til en konservativ tolkning af islam. Et godt eksempel er Alternativets kontroversielle – og nu forhenværende – folketingskandidat, Mohammad Sabah Ahmad.

Lad mig allerførst sige, at Mohammad Sabah Ahmads stemme er lige så vigtig som alle andre stemmer. Vi har som samfund brug for også at kunne rumme, at folk bliver klogere, ældre og udvikler sig. Al ære og respekt for det. Men vi skal passe på, at det ikke kammer over i misforstået rummelighed.

For Alternativet gør Ahmad en bjørnetjeneste, når de stiller ham op uden at gøre ham klar over demokratiets principper. Der bør ikke være en tænkepause, når Ahmad bliver spurgt om sin holdning til stening af kvinder. Det er uacceptabelt. Punktum.

I stedet for at tage klart afstand, kom Ahmad med en lang og for mig uforståelig udredning, som giver mindelser om Mona Sheik med fleres intellektualisering af stening i 00erne.

Det er dog ikke kun kandidaternes, men i høj grad også partiernes pligt og ansvar at få gjort klart, hvad deres partiprogram og værdier bunder i. Gør man ikke det, risikerer man at gøre det endnu sværere for andre kommende nydanske politikere. De starter med et minus-point og mistanke fra dag ét, og det er ingen tjent med.

Vi har brug for en bred og rummelig offentlig debat i Danmark. Men når Alternativet og andre partier opstiller nydanske politikere, bliver de nødt til at slå helt fast fra start, at ikke alle meninger er gangbare.

For de nye stemme skal styrke, ikke svække demokratiet.