Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nye Borgerlige kommer ind - Venstre og DF bløder

Det sejler, og det bliver dyrt for de ansvarlige partier, når krydserne skal sættes næste gang.

Eva Agnete Selsing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal være varsom med spådomme, men jeg vover alligevel en: Efter næste valg kommer det politiske landskab til at se en del anderledes ud, end det har gjort de sidste mange år. Bevares, der er allerede sket ændringer med de nye partier, Alternativet og Liberal Alliance, men jeg aner endnu flere nybrud i horisonten – med indvandringen som det primære, selvfølgelige konfliktpunkt.

For det første kunne næste valg meget vel blive et, der decimerer det nuværende regeringsparti Venstre betragteligt – og også mere end den bemærkelsesværdige tilbagegang ved valget i 2015. Lars Løkkes loyalitet ligger syd for grænsen, det kan de færreste efterhånden betvivle. Søren Pind bruger sin medietid på at stigmatisere de danskere, der er bekymrede for deres børns fremtid. Inger Støjberg – som mange indvandringskritiske ellers satte deres lid til – er god til at tale med store bogstaver, men det er også det. Småjusteringer hist og her – alt sammen noget, der skal give indtryk af, at regeringen handler. Men hvor utilstrækkeligt er det dog ikke, set i forhold til de i forvejen voldsomme integrationsproblemer, vi står med, i kombination med udsigten til at Danmark (efter regeringens vilje) skal modtage tusinder af nye migranter blot i dette år.

Det kommende valg vil sandsynligvis også være der, hvor vi for første gang ser en markant tilbagegang for Dansk Folkeparti. Bureaukraten Thulesen-Dahl nyder roen og anerkendelsen som det ansvarsfrie støtteparti, der nærmest har fået plads i det gode midterselskab. For at holde vælgerne hen starter man i ny og næ en symboldebat om frikadeller eller deslignende – den slags trækker overskrifter (og for DF-ledelsen gavnligt hysteri fra de sædvanlige grædekoner på venstrefløjen og i medierne), og partiet kan derved nasse på sin tidligere position som forsvarer af dansk kultur. Et mummespil, ja, men mon ikke vælgerne er ved at gennemskue strategien?

Endelig, men ikke desto mindre særdeles relevant, er der udsigt til, at mindst et, og måske to, nye partier vælges ind. Her tænker jeg især på Nye Borgerlige, men muligvis også Dansk Samling.

Nye Borgerlige har, med formand Pernille Vermund, allerede gjort sig meget positivt bemærket i den del af vælgerhavet, der dels er bekymrede over indvandringen, dels er trætte af at bære verdens tungeste skatteåg. Vermund kunne være den slags politikertype, der kun er to eller tre af på tinge nu: Sådan en, der ikke lader udskamningsforsøgene fra venstrefløj og medieklasse kue sig. Den slags politiker, der står fast, også selvom der både hades, hetzes og shitstormes. Den slags politiker, der har integritet nok til ikke at ofre kampen for vores børns fremtid for lidt anerkendelse fra de lækre, politisk enfoldige segmenter. Hvem ved om ikke Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen ender med ti pct. af stemmerne efter næste valg.

Det bliver spændende at følge. Næsten for spændende for alle os, der med forundring ser til, mens en borgerlig regering intet virksomt gør for at bevare det samfund, vi har fået i arv.

Det handler om næste valg. Men vi behøver ikke at spå for at sige noget om tingenes tilstand lige nu, hvad angår både migration, integration, retssystem, skat og så videre: Det sejler, og det bliver dyrt for de ansvarlige partier, når krydserne skal sættes næste gang.