Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nye Borgerlige: DF vil tage magten fra danskerne

Pernille Vermund, formand for partiet Nye Borgerlige Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil ensrette kommuneskatten i hele landet og lade politikerne på Christiansborg fordele vores penge. Næst efter islamiseringen er de mange centralisende reformer af den offentlige sektor det mest ødelæggende, der er sket for vores samfund de seneste årtier.

I jagten på ensretning og frygten for fejl har politikerne på Christiansborg skabt et bureaukratisk og ufleksibelt system, som i højere grad tjener sig selv og politikerne, end det tjener danskerne.

De centraliserende reformer – kommunalreformen, strukturreformen, politireformen, domstolsreformen og sygehusreformen har alle haft samme formål: At øge effektiviteten, forbedre kvaliteten og sænke de offentlige udgifter. Men effekten har været modsat

Antallet af djøf’ere og akademikere i det offentlige er steget på bekostning af fagpersonale med ansvar for borgernære kerneydelser. Servicen er forringet, udgifterne er steget, og de ansattes medindflydelse er afløst af manualer.

Mange velfungerende lokalsamfund er ødelagt, fordi lokale politistationer, rådhuse, domhuse, sygehuse mv. er nedlagt. Kommunerne har mistet muligheden for at prioritere efter lokale behov, konkurrere med hinanden og finde bedre og billigere løsninger på de opgaver, som borgerne lokalt prioriterer.

Ved at tage arbejdspladser, frihed og ansvar fra de nære samfund har politikerne på Christiansborg ødelagt velfærden, fordyret den offentlige sektor og svækket de fine, ansvarlige kulturer, som det danske fællesskab bygger på.

DFs forslag vil fjerne kommunernes incitament til at forbedre økonomien, skabe byer uden indtægtsgrundlag og give endnu mere magt til Christiansborg. I stedet bør vi:

* Gøre alle kommuner til »frikommuner« med ansvar for selv at finde de løsninger, der passer bedst til borgerne i den enkelte egn. Som borgere skal vi med vores stemmer kunne stille de lokale politikere til ansvar for den velfærd og de udgifter, som præger vores hverdag.

* Oprette lokale politistationer med borgervalgte politidirektører, så vi kan stille politidirektøren til ansvar for, hvordan politiets ressourcer anvendes lokalt.

* Oprette kommunale sundhedshuse til borgernære opgaver, nedlægge regionerne og lade specialerne overgå til staten.

* Genetablere de gamle kommunegrænser eller oprette nye i kommuner, hvor borgerne ønsker det.

* Sænke afgiften på benzin, så en bolig uden for storbyerne bliver attraktiv for folk i arbejde.

* Fjerne registreringsafgiften, så lavtlønnede familier har mulighed for at bosætte sig i egne af landet med begrænset offentlig transport, hvor boliger er billigere.

Tager man ansvaret fra folk, bliver de uansvarlige. Og tager man magten fra dem, føler de afmagt. Velfærd forvaltes bedst i lokalsamfund, hvor man kan mærke konsekvensen af de valg, man træffer for sig selv og sine medmennesker. Derfor skal magten tilbage til borgerne og de nære samfund – væk fra Christiansborg.