Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nyateismen og den harmløse folkekirke

»Når nu en lang række mennesker bliver indmeldt i folkekirken per automatik som spæde uden aktivt at tage stilling, bør det være i alles interesse, at medlemmerne aktivt og reflekteret forholder sig til dette. På den anden side kan jeg, mere generelt, godt blive en anelse træt af den nyateistiske bevægelses meget store fiksering på en folkekirke, som jeg grundlæggende betragter som et af denne verdens meget små problemer.«

Byline foto af Mikkel Andersson. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de sidste par uger har jeg på bus 2A i Aarhus et par gange set en annoncekampagne fra Atetistisk Selskab, der opfordrer til et opgør med religion generelt og folkekirken mere specifikt.

Jeg er lidt ambivalent i forhold til den meget omtalte kampagne, for på sin vis synes jeg, at eksempelvis spørgsmålet »hvorfor koster tro noget?« er ganske fint. Når nu en lang række mennesker bliver indmeldt i folkekirken per automatik som spæde uden aktivt at tage stilling, bør det være i alles interesse, at medlemmerne aktivt og reflekteret forholder sig til dette.

På den anden side kan jeg, mere generelt, godt blive en anelse træt af den nyateistiske bevægelses meget store fiksering på en folkekirke, som jeg grundlæggende betragter som et af denne verdens meget små problemer.

Tag ikke fejl. Jeg er så hardcore ateist, som tænkes kan, og jeg tror på en smuk, grusom og grundlæggende indifferent udvikling og evolution over milliarder af år, der har skabt fantastiske solnedgange, kærlighed mellem mennesker og terminale hjernesvulster hos små børn. Jeg tror, at når man dør, så forsvinder den verden, som hvert menneske er, for altid, og jo mere videnskaben afdækker, jo færre bliver de hjørner af uvidenhed, hvor religiøse forklaringer havde frit spillerum.

På den anden side, så er jeg også blevet mere tolerant overfor religiøse mennesker over tid, fordi særlig folkekirken for mig at se er et af de mest harmløse udtryk for organiseret religion, som vi har set.

Dermed ikke sagt, at jeg er nogen udpræget fan af religion. Særlig ikke i dens mere moralsk missionerende aftapninger. Såfremt religiøse vil forhindre homoseksuelle i at leve, som de vil, vil have utro kvinder stenet, forsøge at udøve social kontrol via dogmer om guddommelige og evige straffe for latterlige banaliteter eller vil have små bidder af pige- eller drengebørns kønsorganer skåret af og så videre, er jeg helt med på at bekæmpe disse ideer, og gøre dem det helt klart, hvorfor, jeg mener, de agerer umoralsk og stupidt.

Men jeg har også mødt rigtig mange mennesker, særlig i folkekirken, som finder mening og i trøst i en personlig tro, som ikke har meget med fordums religiøse sociale kontrol og præstevælde at gøre, og hvor helvedes flammer for længst er slukket og Satan aflivet. Trods de sikkert stadig eksisterende lommer af missionske menigheder, der mener djævlen lurer under dansegulvet og homoseksualitet fører til fortabelse, så er forkyndelsen i folkekirken, så vidt jeg kan se, præget af fortællingen om, at Jesus var rar, man skal være næstekærlig og der findes en Gud, som vil alle det bedste.

For de mennesker, der abonnerer på dette, gør religionen det nemmere at være til, fordi det, at tro på en mening med det hele, og at de skal genforenes med deres kære i det hinsides, mildner den knusende angst for ikke-eksistensen, som evolutionen har udstyret de fleste levende væsner med.

Og hvis det gør det mere overskueligt og rart at være menneske at have den overbevisning, har jeg ikke noget presserende behov for at gøre dem mindre lykkelige i det eneste liv, jeg mener, de har.

Heller ikke selvom jeg mener, de tager fejl.